8 x de beste Netflix tips voor sportfans

header blog 4 1
De Olympische Spelen, het EK en de Formule 1 Grand Prix in Zandvoort: we hebben dit jaar heel wat sportevenementen moeten missen. Speciaal voor alle mensen die ook liever naar sport kijken dan echt zelf sporten, hebben we de leukste sport films en series voor je op een rij gezet!
The last dance - Basketbal - 2020
Iedereen heeft het erover gehad en ‘The last dance’ is nu al een documentaire waar je niet meer omheen kunt. Overigens is Michael Jordan sowieso iemand waar elk persoon op aarde over heeft gehoord. En het verhaal achter deze legendarische basketballer met een ongekend talent? Dat is nu open en bloot te bekijken. Michael Jordan neemt je namelijk vanaf z’n relaxte woonkamerstoel mee van start tot eind langs alle gebeurtenissen die ‘m hebben gemaakt zoals hij nu is. Net zoals alle tegenslagen, uitdagingen, periodes dat het wel goed ging en contractbesprekingen. En natuurlijk het welbespraakte laatste seizoen waarin het allemaal moest gaan gebeuren en wat basketbal wereld voor altijd zou veranderen.
Drive to survive - F1
Op televisie zien we ze altijd op hoge snelheid voorbij komen razen, maar wat er allemaal gaande is achter de schermen was nog altijd onduidelijk. In deze serie krijg je een exclusieve kans om te zien wat er gaande is in de paddock van de Formule 1. Van het vieren van overwinningen tot omgaan met tegenslagen en de bizarre eisen waaraan voldaan moet worden in de top van de autosport. PS. dit is het enorme salaris van Max Verstappen.
The Big Lebowski - Bowlen
Als je bowlen geen sport noemt, dan heb je nog nooit iemand ballen zien gooien die er ook echt verstand van heeft! Dus een klassieke bowling film mag dan ook niet ontbreken in deze lijst. In de filmkomedie uit 1998 wordt Jeffrey ‘the dude’ Lebowski, een excentrieke kerel die bowlen als hobby heeft, verward met een andere Lebowski. Deze is miljonair en heeft flink wat schulden die ‘the dude’ in z’n schoenen geschoven krijgt. Dit is de start van een opstapeling aan bijzondere momenten en als alles uit de hand loopt moet ‘the dude’ het weer recht zien te trekken. En dat terwijl hij eigenlijk alleen maar rustig wilde bowlen!
Icarus - Doping - 2017
Bij wielrenners blijf je je altijd afvragen of ze nou 10 borden pasta op hebben of misschien toch gewoon wat doping. Doping in wielrennen; het blijft altijd een beetje een mysterieus dingen. Neem bijvoorbeeld Lance Armstrong, hoe kon het gebeuren dat de Amerikaanse wielrennen elke keer negatief getest werd, terwijl hij wel gewoon gebruikte?
Bryan Fogel verzon de oplossing: zelf gebruiken en kijken of hij een wielerronde kon winnen. Hier krijgt hij hulp van Grigory Rodchenkov, hoofd van het Russische anti-doping laboratorium die ook tijdens de Olympische Spelen in Sochi alle tests uitvoerde. Wat daarna gebeurt maakt dat je de twee uur durende documentaire enkel en alleen met grote ogen en open mond gaat zitten bekijken! Aanrader dus!
100 metros - Ironman - 2016
Zeggen dat dit een meeslepende film is die je op het einde een traantje moet wegpinken is een understatement. 100 metros is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin een Spaanse man te horen krijgt dat hij Multiple Sclerosis heeft. Tegelijker wordt ‘m ook nog even verteld dat hij nooit meer honderd meter normaal zou kunnen lopen. De mokerslag heeft een enorme uitwerking op z’n leven en gezin, die uiteraard ook te dealen hebben met de tragische auto-immuunziekte. Na een aantal aanvaringen en nog meer tegenslagen besluit Ramón dat hij een Ironman wilt gaan uitlopen, waarna z’n omgeving ‘m voor gek verklaard. Echter blijft hij volhardend, want waar iedereen zich afvraagt: “Waarom zou iemand met ms zoiets willen doen?” stelt hij de vraag: “Waarom zou iemand zonder ms dit willen doen?”. Grote vraag blijft: gaat het Ramón lukken om 3.8 km te zwemmen, 180 km te fietsen en ook nog eens 42 km te hardlopen?
The Speedcubers - 2020
Voor alles is wel een wedstrijd te verzinnen, maar het wereldkampioenschap rubix cube fixen? Vandaag is zo’n dag dat je weer een feitje rijker bent en daar zal het niet bij blijven als je The Speed Cubers vanavond aanzet. Iedereen heeft er wel eens eentje in z’n handen gehad, maar er is maar een selecte groep die ‘m ook echt weet op te lossen. In plaats van in de hoek te smijten. In deze documentaire wordt de top van het speedcuben : Max Park en Felix Zemdegs gevolgd naar de Wereldkampioenschappen 2019 in Melbourne. Het is weer een keer wat anders dan een standaard sportdocumentaire!
Southpaw - Boxen - 2015
Jake Gyllenhaal gaat volledig op in z’n rol als Billy The Great’ Hope. Doe je het niet voor de verhaallijn, dan zal het afgetrainde lichaam van Jake Gyllenhaal je zeker overhalen om ‘m af te kijken. Een Amerikaanse film gaat niet zonder een enorm dieptepunt waar de hoofdrolspeler uit moet klimmen en dat is bij Southpaw niet anders. Billy is namelijk een van de beste boksers van zo'n periode en alles lijkt voorspoedig te gaan, maar door de onverwachte dood van z’n vrouw ziet Billy Hope geen nut meer in het leven en laat hij het wedstrijdboksen voor wat het is. Tegenslag na tegenslag krijgt hij te verduren, tot het moment dat hij Forest Whitaker tegen het lijf loopt. Laatstgenoemde pakt ‘m op om weer het hoofd boven water te kunnen houden en samen vechten ze nog één keer om alles recht te trekken.
Moneyball - Honkbal - 2011 - 2.13 uur
Hij staat helaas niet meer op Netflix, maar als je de kans hebt is dit écht een aanrader. Moneyball, met daarin Jonah Hill en Brad Pitt in de hoofdrol, kunnen we scharen onder de klassiekers der sportfilms en die stempel krijg je niet zomaar. Ondergetekende is altijd wel een sucker voor waargebeurde verhalen en deze valt daar zonder twijfel ook onder. Billy Beane (Pitt) is algemeen directeur van een honkbalteam en hij moet z’n team weer op orde krijgen nadat er een aantal belangrijke spelers zijn vertrokken. Op dat moment komt hij econoom Peter Brand (Hill) tegen. Die vertelt op zijn beurt dat er een andere manier is om naar het honkbal te kijken en dus ook naar de spelers. GESCHREVEN DOOR: ROBERT DE GROOT
DIT VIND JE OOK LEUK: 5 x DE BESTE SERIES EN DOCU'S VOOR REISLIEFHEBBERS