Lisette: "Reizen begon als hobby, maar nu verdien ik er mijn geld mee."

header blog 6 1
We dromen er allemaal van: Betaald worden om te reizen! Voor Lisette (33) is die droom werkelijk geworden. Ze heeft haar baan als criminoloog opgezegd en heeft van haar blog Travellust haar fulltime baan gemaakt. Benieuwd hoe ze dat heeft gedaan?
Vertel, waar kwam die liefde voor reizen vandaan?
Na mijn studie ben ik samen met mijn vriend een zes maanden gaan backpacken door Zuidoost-Azië. Dat was in 2009. Je gelooft het misschien niet, maar toen was er online nog maar weinig te vinden over backpacken. Na mijn reis kreeg ik dan ook veel vragen. Hoe plan je zo’n route? Welke plekken mag je écht niet overslaan? Het leek mij wel handig om die tips te delen en zo werd mijn blog geboren! Het begon als een hobby, maar ik kreeg steeds meer bezoekers en mijn blog werd groter en groter.
Klinkt goed, maar hoe combineerde je dat met een fulltime baan?
In het begin was dat nog wel te doen. Ik had het geluk dat ik vanwege een fijne regeling 9 weken vakantie kon opnemen en extra vakantiedagen kon kopen, maar ik merkte dat ik steeds meer tijd nodig had voor mijn blog. Ik werd ook vaker gevraagd voor persreizen en betaalde opdrachten. In eerste instantie nam ik de stap om 4 dagen te gaan werken, zodat ik 1 dag over had voor mijn blog. Ik had wel eens gespeeld met het idee om mijn vaste baan op te zeggen, maar ik vond dat ook best eng. Ik had tenslotte jaren gestudeerd voor deze baan. Ik had een vast contract, een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden. Waarom zou ik al die zekerheid zomaar opzeggen? Maar toen kwam mijn vriend met een voorstel...
Klinkt spannend!? Wat was zijn plan?
Hij was zelf niet helemaal tevreden met hoe hij zijn eigen bedrijf runde. Daarom wilde hij graag een break om even een stap terug te doen en nieuwe plannen te smeden. En waar kan dat beter dan in het buitenland? Ik als reisgek kon dit voorstel natuurlijk nooit afslaan. Hij zei: als je van je blog echt een succes wilt maken dan zal je 1 deur moeten sluiten. Hij doelde op mijn fulltime baan. Het was niet makkelijk, maar ik heb toen besloten om mijn baan op te zeggen en volledig voor mijn blog te gaan. Mijn werk als blogger kan volledig digitaal, dus ik kon werken waar ik wilde.
Volgens mij bleef het niet alleen bij het opzeggen van je baan?
Klopt! We hebben ook ons huurhuis opgezegd en een groot deel van onze inboedel verkocht. We wilden ervaren hoe het is helemaal vrij te zijn en geen omkijken meer hebben naar spullen of een huis. Daarna zijn we bijna een jaar terug naar ‘ons’ Azië gegaan.
We zijn wel benieuwd hoe je dat hebt kunnen betalen, dat was vast lang sparen?
Eigenlijk was sparen niet nodig. Het leven in Azië is een stuk goedkoper dan hier in Nederland.
Juist vanwege die lage kosten was het ook makkelijker om mijn baan op te zeggen. Gemiddeld gaven we zo’n 1000 euro per persoon per maand uit. Ik werkte in Azië natuurlijk door aan Travellust, waardoor ik die uitgaven gewoon kon betalen. Het was dus niet nodig om aan mijn spaargeld te zitten.
Wat zou je andere mensen adviseren die twijfelen of ze hun baan op moet zeggen?
Doen! Niet iedereen wordt gelukkig van het traditionele plaatje van een steady baan, mooi huis, trouwen en twee kinderen. En dat is ok! Natuurlijk ben ik ook wel eens raar aangekeken, maar je hebt maar 1 leven. Het is zonde om deze dan niet te leven zoals je diep in je hart wilt. Het is wel verstandig niet zomaar roekeloos, zonder plan, je baan op te zeggen. Werk dat plan uit, zoek uit wat je nodig hebt om jouw droombaan te bereiken en leef daar naar toe. Mijn manager was uiteindelijk alleen maar enthousiast. Hij zag het eigenlijk al aankomen en was zelf ook geïnspireerd door mijn verhaal, dus hij heeft me alleen maar gesteund.
Wat heb je geleerd tijdens het vele reizen?
Reizen is enorm leerzaam! Ik denk dat ik daar een extreem flexibel persoon door ben geworden. Ik word niet snel van mijn stuk gebracht. Elke dag ontmoet je nieuwe mensen, je komt in situaties waar je normaal gesproken nooit in terecht zou komen. Ook heb ik gezien dat we het in Nederland toch wel heel erg goed hebben en dat we niet zo moeten zeuren om de kleine dingen, want daar zijn wij Nederlanders een beetje te goed in. Reizen maakt mij daarom een positiever mens.
Je vertelde dat je in ongeveer 40 landen bent geweest, wat is de mooiste plek waar je ooit bent geweest? Oef, de meest indrukwekkende bestemming was denk ik toch wel Myanmar. Het land is heel lang gesloten geweest voor toeristen en daarom is het nog heel authentiek en puur. Een compleet andere wereld. Ook Noorwegen, IJsland, de Thaise stranden en de eilanden van Griekenland staan ook hoog op mijn lijstje. Ik ben trouwens wel echt een grote voorstander van slow travel, op die manier ervaar je een land pas echt. Ik ontdek liever één plek goed, dan dat ik meerdere landen kort aan doe. En toen brak corona uit..
Het klinkt misschien gek, maar begin 2020 was ik een klein beetje reismoe, want 2019 was te druk. Ik heb wel eens een week gehad dan begon ik in Curaçao en vloog daarna door naar IJsland. Die klimaatverschillen hebben best wel invloed op je lijf. Tijdens een persreis heb je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een druk programma, soms moet de hele dag Engels praten. Momentjes voor jezelf zijn er niet, je staat de hele dag ‘aan’. En dan heb je ook nog eens tijdsverschil. Dat ga ik vanaf nu dus anders aanpakken. Wat mis je het meeste aan reizen?
Nu Nederland in een lockdown zit en we niet kunnen reizen, merk ik pas echt hoe belangrijk vrijheid is. Reizen staat voor mij gelijk aan vrijheid. Het gevoel om de hele wereld aan je voeten te hebben, het ontdekken van nieuwe plekken, mensen, smaken en culturen. En het idee dat je niet weet wat de volgende dag je brengt! Dat ervaar ik alleen tijdens het reizen. Hoe kom je nu de dagen door?
De reizen naar het buitenland kon het afgelopen jaar nauwelijks. Dit jaar ben ik bijvoorbeeld 3 keer naar het buitenland gegaan voor een opdracht, terwijl dat aantal in 2019 op 11 lag. Toch zit ik niet stil. Ik heb diverse campagnes voor Nederlandse bestemmingen gedaan, heb achter de schermen veel aan mijn website gewerkt en toffe reisinspiratie delen voor wanneer het we weer mogen reizen, kan natuurlijk altijd. Heb je de al een reis gepland voor als het weer mag?
Nee nog niet. Ik had wat mooie opdrachten staan maar die moesten, met het verlengen van de maatregelen, weer gecancelled worden. Het is verstandig om nu even niets te plannen, zeker omdat het zo onzeker is. Maar zodra het weer mag, stap ik zo snel mogelijk het vliegtuig in! DIT VIND JE OOK LEUK: @VROLIJKOPREIS ZO MAAK JE DE MOOISTE REISFOTO'S