Hulde aan de huid: déze feitjes over de huid zetten je aan het denken

huid header blog
Besproet, stevig of verslapt: zonder onze huid zijn we nergens. Zo is het het grootste orgaan dat ons lichaam kent én worden we (ongeacht waar we vandaan komen) allemaal met dezelfde huidskleur geboren.Dit en nog veel meer huidfeitjes op een rij.

Huid

 1. Wist je bijvoorbeeld dat je 30.000 tot 40.000 dode huidcellen per MINUUT verliest? Ranzig, maar wel waar!
 2. Of dat gemiddeld gezien het totale gewicht van een mens voor 16% uit ons velletje bestaat.
 3. Dat de huid het grootste orgaan van je lichaam is, wist je al - maar wist je ook dat het oppervlakte goed is voor 2m2?
 4. En dat de huid niet overal even dik is. Zo bevatten je oogleden 'slechts' 0,05 mm aan huid en je handpalmen en voetzolen wel 1,5 mm.
 5. Daarnaast bestaat ons velletje uit drie verschillende lagen; de opperhuid, de lederhuid en de bindweefsellaag. Ook wel de epidermis, de dermis en de subcutis genoemd. De epidermis is de opperhuid en heeft een beschermende barrière. De dermis is de middelste en vertegenwoordigt 90% van de dikte van de huid. De subcutis is binnenste laag vet ofwel de bindweefsellaag. Deze laag wordt tegenwoordig met man en macht gemasseerd door de schoonheidsspecialiste om het zogenaamde sinaasappel-effect tegen te gaan.
 6. Deze drie lagen zorgen ervoor dart onze huid fungeert warmte- en kou geleider. Hierdoor blijven we op de juiste temperatuur.
 7. Of dat nou echt nodig is? Absoluut. Op warme dagen kunnen we tot wel 13 liter zweet verliezen door onze huid.
 8. Onze huid is als het ware een spons. Zo heeft dat velletje van ons maar 26 seconden nodig om de giftige bestanddelen uit lotions in onze bloedbaan terecht te laten komen.
 9. Bio crèmes zijn daarom zo gek nog niet, als je je bedenkt dat onze huid de eerste verdedigingslinie is tegen schadelijke invloeden van buitenaf. En we daar dus goed voor moeten zorgen.
 10. Tot slot willen we je er nog graag op attenderen dat we eigenlijk allemaal oorspronkelijk een donkere huidskleur hadden. Dit veranderde toen bevolkingsgroepen emigreerde naar koudere gebieden en beetje bij beetje hun pigment verloren. Hier lees je de uitleg wat de invloed op ons lichaamshaar is geweest.
 11. Oke aller aller laatste! Waarin we wel nog allemaal op elkaar lijken? De kleur tijdens onze geboorte. Alle baby's (van Aziaat tot rossig en van zwart tot wit) worden ongeveer dezelfde kleur paars geboren, dit heeft te maken met de versnelde bloedsomloop. Al is deze kleur van korte duur.