Is dit de reden dat Duitse supermarkten goedkoper zijn?

tara clark gk8lg7dshwa unsplash 2
Misschien ben je er zelf ook schuldig aan: boodschappen doen in Duitsland, omdat daar de supermarkten veel goedkoper zijn dan in Nederland. Vooral mensen die op de grens wonen, doen het weleens.

Discussie

Op de website Foodlog is er een uitgebreide discussie gaande over een interessante vraag. Lezer Erik van Dam wil weten waarom zijn boodschappen in Duitsland altijd minder kosten dan in Nederland. Het antwoord is een mix van verschillende factoren, waaronder het opmerkelijke feit dat er in Duitsland veel minder aanbiedingen zijn dan in Nederland.

Hogere prijzen supermarkten in Nederland

In een interview met NPO1 maakt Paul Moers, een expert op het gebied van detailhandel, het makkelijker voor ons om te begrijpen. Hij legt uit dat Nederlandse supermarkten en drogisterijen bijna 'verslaafd' zijn aan het geven van aanbiedingen. Dit is in Duitsland heel anders: daar zie je zelden aanbiedingen en daardoor zijn de boodschappen altijd voor een lagere prijs te krijgen.
In Nederland proberen winkeliers vaak klanten te lokken door sommige producten heel goedkoop te maken en de rest van hun spullen duur te houden. Dit laten ze doen om het verschil met de hogere prijzen extra duidelijk te maken. Dit maakt het voor klanten lastig om te winkelen, want ze moeten hun weg vinden tussen de dure en de goedkope producten.

Duitsland en aanbiedingen

In Duitsland houden supermarkten het simpel en concurreren ze niet met elkaar door middel van aanbiedingen. Ze houden de prijzen van hun producten meestal laag, in plaats van speciale deals te geven. Moers zegt dat in Nederland ongeveer 25% van de producten in supermarkten vaak in de aanbieding is. Bij drogisterijen kan dit aantal zelfs oplopen tot 45%. Dit is een groot verschil met Duitsland, waar de prijzen van producten meestal hetzelfde blijven. Daarom kan het gebeuren dat je in Duitsland minder geld uitgeeft aan je boodschappen dan in Nederland.

↡ Bekijk hier de video ↡