Word je gek van die muggenbulten? De muggenpiek moet nog komen

muggenbulten
Is jouw lichaam 'versierd' met muggenbulten? Maak je borst dan maar alvast nat, want de grootste muggenpiek moet nog komen.Gevalletje: opwarming van de aarde.

Muggenbulten

Hoewel het weer meer iets wegheeft van oktober, krijgen we deze zomer waarschijnlijk weer te maken met tropische temperaturen. Lekker, behalve die rotmuggen dan... Want op RTL nieuws vertelde bioloog Arnold van Vliet waarom de muggen dit jaar laat actief zijn. Zo legde hij uit dat het lang relatief koud is geweest. “Maar nu in juni ontwikkelt het zich heel snel. Hoe hoger de temperatuur, hoe actiever muggen worden.” Dit geldt overigens ook voor andere insecten.
Van Vliet vervolgt: “Er komen steeds meer larven uit. Als een mug eitjes legt, duurt het normaal gesproken vier weken voordat er nieuwe muggen uitkomen. Maar bij hoge temperaturen duurt dat slechts twee weken." De grootste muggenpiek kunnen we dus halverwege de zomer verwachten.

Tips

Hoe je die gemene beten kan inperken? Trek als het begint te schemeren lange mouwen een lange broek en sokken aan of smeer jezelf in met ant-muggenspul met een hoog percentage DEET. Al die andere tips zoals citroen kaarsen, halve uien op een schoteltje, een dode mug op je arm leggen zodat de andere muggen schrikken, of gewoon zoveel drinken dat je geen last meer hebt van de muggen, zijn goed bedoeld, maar helaas niet effectie. Komen deze tip te laat? Kijk dan even naar onderstaand lijstje:
1. Azaron: deze anti-jeukcrème helpt tegen hevige jeuk en veel mensen hebben er veel baat bij.
2. Corticosteroïdenzalf: deze zalf onderdrukt het afweersysteem van de huid waardoor muggenbulten tot een minimum worden beperkt.
3. Nestosyl: een verzachtende crème. Helpt ook opengekrabde muggenbulten genezen!Je kan natuurlijk ook helemaal niet krabben, maar we snappen dat dat lastig is. Tip: baby's trekken ze soms sokken over de handen aan zodat ze zichzelf niet kunnen krabben. Mocht je dit willen doen, gebruik dan wel schone sokken en zorg dat niemand je ziet want je ziet er raar uit.
4. Tandpasta: Slechts een dun laagje opsmeren en de menthol of munt doet zijn werk.
5. Kruisje: Psychologisch dan.. Door een kruisje te zetten in de muggenbult krijg je het idee dat je ingrijpt. In werkelijkheid kan je de huid alleen beschadigen.
6. Antihistamine: om het speeksel van de mug te bestrijden maakt je lichaam histamine aan. Hierdoor krijg je kribbel. Heb je veel muggenbulten of heb je er langer last van dan kunnen antihistamine tabletten (hooikoortstabletten) helpen. Let wel: het duurt even voordat het inwerkt.
7. Aloë vera: net als bij een verbrande huid verkoelt aloë vera ook je jeukende huid.
8. Handzeep: ja, het blijkt echt te helpen. Beetje vloeibare handzeep, laten opdrogen en weg kriebel.