Ritchy's Romance: Vreemdgaan ligt niet aan jou

header ritchysromance 2 1
2020 is een jaar dat we nooit meer gaan vergeten. Het type herinnering waar je later je kinderen over vertelt. Het zijn herinneringen die de rest van je leven bij blijven. Net zoals je eerste liefde en je eerste keer. Ze begonnen heel mooi, maar eindigde vaak iets minder rooskleurig. 2020 voelt een beetje als een groot bedrog en als iets me ooit pijn heeft gedaan dan zijn het de mensen die mij bedrogen hebben.
De persoon van wie je dacht: “dit is de ware.” Of die vriendschap waarvan je dacht dat hij voor altijd zou duren, maar toch anders ingestoken bleek te zijn. We hebben allemaal te maken gehad met een bepaalde vorm van vreemdgaan en voordat ik door ga wil ik één ding zeggen: “the joke is on you."

Bindingsangst

Nu ik erover nadenk vind ik het ook niet heel raar dat ik soms last heb van bindingsangst.
Als je niet alleen door vrouwen bedrogen wordt, maar ook door vrienden dan kun je niet anders dan barstjes vertonen. Vriendschappen die ik heb gehad verdwenen af en toe als sneeuw voor de zon voor een ‘betere deal.’ Het type vriendschap dat meer draait om likes en volgers dan om loyaliteit en liefde. Iets wat er bij mij echt niet ingaat, een beetje zoals Malibu cola of Pisang met wat dan ook.
Trouwens, ik ben ver van altijd een goede vriend. Er zullen momenten zijn dat ik slecht reageer, je minder van mij hoort en ik niet de juiste keuzes maak. Er is echter wel één ding waar je bij mij altijd van op aankunt, als je me belt dan ben ik daar. In goede of slechte tijden en ook als je zin hebt om foute keuzes te maken. Daar ben ik echt een pro in. Helaas, is dat niet bij iedereen zo.

Verwachtingen scheppen

Sommige mensen zullen je niet opnemen, je gesprekken negeren en je op een zijspoor zetten als het hen uitkomt. Facts. Dat soort mensen mogen je nooit pijn doen, maar die kans geef je ze zelf door verwachtingen te scheppen. Eigenlijk is dat ook wel een beetje je eigen fout, want het is nooit goed om verwachtingen te hebben. Inmiddels heb ik geleerd dat verwachtingen gelijk staan aan teleurstelling en ZEKER in de liefde.

Een mes in je hart

Het geen wat ik nu ga bespreken is namelijk een verhaal met meerdere delen en niet het goede zoals Twilight. Mijn hart is zo ontzettend vaak gebroken door vrouwen, iets waar ik helemaal niet graag over praat, omdat het gevoelsmatig iets met je ‘eer’ en ‘ego’ doet. Het moment dat je denkt: “dit is het en ik ben klaar voor de wereld.” Een week later krijg je een app van vrienden die haar ineens met iemand anders zagen. Vaak houd ik mij groot, maar dat is zo ontzettend pijnlijk. Alsof iemand een mes in je hart plant en het nog een keer voor de gein draait. Je hart op de grond gooit, erop spuugt en dan begint te springen.
Het ergste aan het hele verhaal is dat je je zolang blijft afvragen of het aan jou lag en waarom je niet genoeg was. En het erge is elke persoon die daarna komt neem je gelijk in wantrouwen. Je trekt alles in twijfel en vertrouwen bestaat niet meer. Je wilt dat het anders is, maar je mindset kun je niet makkelijk veranderen.

Liefde is fantastisch en walgelijk tegelijk

Met een beetje mazzel overkomt dit je ook maar één keer, maar als je realistisch bent en terugkijkt schaam je jezelf waarschijnlijk voor hoe vaak je dit hebt laten toestaan. Het hele genaaide aan het verhaal is dat je niet meer kunt herkennen wat echt en nep is. Dus er kan een prachtig iemand voor je staan die alles heeft wat je zoekt, maar jij denkt door een specifieke zin dat het een leugen is. Er kan ook de zoveelste leugenaar voor je neus staan en je valt weer door de mand. Liefde is fantastisch, maar zo walgelijk tegelijkertijd. Het kan om 4 uur ’s middags je wereld maken en om 8 uur ’s avonds alles in stukken slaan. Je leert wel van elke ervaring en het maakt je sterker. Maar als ik nu een keuze had tussen de ware ontmoeten op 18 of al deze pijn nog eens ervaren, dan trouw ik op 18.

Bedrog ligt niet aan jou

Het enige mooie aan bedrog is dat je elke keer meer groeit als persoon. Je leert je waarde kennen, snapt wanneer iets niet jouw schuld is en waardeert momenten steeds meer. Ik heb vaak gepiekerd over: “wat deed ik fout en lag het aan mij?” En ook aan: “gaat het voor mij ooit goed komen?” Het enige wat ik daar op kan zeggen is: “Ja.” Bedrog ligt niet aan jou, bedrog is iemand die met eigen onzekerheden kampt en daar niet mee om kan gaan. Vreemdgaan is het laten zien dat je ergens nog niet klaar voor bent en dat iemand je niet verdient. Vreemdgaan is walgelijk en het heeft me heel veel pijn gedaan, maar ik kan je verzekeren dat ik iemand ga vinden die de wereld voor mij laat draaien. Misschien was je het meisje dat mijn hart brak, misschien was je de ‘vriend’ die mij liet zitten. Welk aandeel je ook had, mij zul je niet stoppen. Als ik iets heb geleerd in de afgelopen jaren, dan is het dat ik nooit teken voor zilver als ik goud verdien.
DIT VIND JE OOK LEUK: WELKOM BIJ DE CLUB VAN BINDINGSANGST