RUMAG.IK.JE.WAT.VRAGEN? enquête resultaten

whatsapp image 2020 03 26 at 185431

Enquête resultaten Corona-1 (looptijd 7 dagen)

Meer dan 16 duizend keer is de enquête ingediend. Als 10% van jullie bereid is inmiddels iemand te vermoorden, dan zitten de gevangenissen zo vol. We behandelen hier even wat opmerkelijke resultaten.

1, Wie heeft er Corona?

Van alle respondenten geeft 4% aan dat zij Corona hebben, of gehad hebben. Dat zijn iets meer dan 600 mensen, meer dan 30 mensen uit die groep hebben ook daadwerkelijk een test gekregen met een positieve uitkomst.


2. Corona in omgeving en naar buiten in het weekend

van alle respondenten heeft 10% wel iemand in de familie- en vriendenkring met Corona. Kijken we nog iets verder dan is zelfs één derde bekend met een geval van Corona in de naaste omgeving.
Ook vroegen we wie er naar buiten is geweest voor ontspanning in het vorige weekend. Meer dan de helft van de respondenten heeft dit gedaan. Ook de vraag of er bezoek thuis is geweest of op bezoek bij iemand anders werd beantwoord, bijna 30% zag andere mensen buiten de familie of huisgenoten om.

3. De maatregelen duren nog minsten tot 1 juni, hoe gaat dat ons af?

Hoelang gaat dit allemaal duren vragen veel mensen zich af. Wij vroegen het en bijna 60% denkt dat dit nog langer gaat duren dan 1 juni. Bijna 20% denkt zelfs dat het geheel 2020 wel eens een probleem kan zijn. Het merendeel van de respondenten, wel 75% gaat er dus vanuit dan 1 juni niet een datum is waarop veel zal veranderen aan de huidige maatregelen. Het gaat eerder allemaal veel langer duren.
De vraag hoe het is om zoveel thuis te zijn is bijna 50/50. Het gaat om mensen die het wel uithouden en mensen die graag willen dat het heel snel is afgelopen. Inmiddels is het aantal potentiële moorden in de huiselijke sfeer opgelopen tot 11%. Hiervoor zoeken we bij RUMAG nog een oplossing, heb je goede ideeën om dit getal naar beneden te krijgen laat het ons dan even weten.


4. Hoe doet de regering het?

23 maart gaf MarK Rutte een persconferentie, met name ging die over het gedrag van de Nederlanders in het weekend. Overvolle bossen, parken en stranden. Er waren zelfs files. Dit weekend zal het beter zijn. Maar wat vinden we eigenlijk van de regels en begrijpen we het ook. 9 op de 10 mensen hebben de persconferentie gezien. De meeste respondenten geven de maatregelen die genomen zijn een 4 op een schaal van 1 to 5. Ook voelen de meeste respondenten zich redelijk goed geïnformeerd. De vraag of de regering de ruimte krijgt van het publiek om nog strengere maatregelen te nemen leverde zelfs meer dan een 4 op. We zijn dus overall best tevreden met het huidige beleid. Klein detail, dit deel van de enquête had hogere scores begin deze week dan de afgelopen dagen.


5. Over de respondenten

Met meer dan 16 duizend ingevulde enquêtes kan er gesteld worden dat de data relevant is. Ook als we naar de spreiding kijken op postcodegebied is nagenoeg heel nederland vertegenwoordigd in deze groep. Gezien de leeftijdsverdeling van de respondenten is dit een goede afspiegeling van de leeftijdsgroep 20-30 en 30-40 jaar.


6. Voor de Geeks
De data is verzameld via de website via een embedded survey tool. De tool is geleverd door WeLoveTo.nl
en direct ingeladen in Salesforce. De ruwe data is bewerkt in Excel, Getfeedback en Google maps. Er is een live dashboard
beschikbaar. Wil je de ruwe anonieme data stuur dan een bericht aan [email protected]. Wil je onze data ergens anders publiceren of er naar verwijzen stuur dan een bericht aan [email protected]