Weet wat je zweet: 10x feiten en fabels over transpiratie

header blog weet wat je zweet
De lente is eindelijk aangebroken en dat verhoogt de kans op een 0-0 stand. Irritant die klotsende oksels, maar wat weten we eigenlijk van ons zweet?
Bloed, zweet en tranen: we zetten alle feiten en fabels voor je op een rij.

Zweet

VROUWEN ZWETEN MINDER DAN MANNEN
Feit.
Mannen produceren meer zweet dan vrouwen. Dat komt doordat vrouwen over het algemeen minder lichaamsvocht hebben dan mannen.
DE GEUR VAN STERKE KRUIDEN DRAAGT BIJ AAN DE GEUR VAN JE ZWEET
Feit.
Zweet jij als een otter? Sla dan die aioli of green curry even over. De geuren van curry of knoflook worden namelijk door je zweet meegenomen. Tja, en dat ruik je.
VAN KOFFIE GA JE SNELLER ZWETEN
Feit. Cafeïne heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel en zorgt voor de aanmaak van adrenaline. En laat dat nou net een oppepper zijn voor je zweetklieren. Binnenkort een sollicitatiegesprek en geen zin in een 'nul-nulletje'? Sla de koffie af en vraag om een glas water. JE VERLIEST 2 LITER ZWEET PER DAG Fabel.
Gemiddeld (otters onder ons daargelaten) verlies je ongeveer een halve liter zweet per dag. Bij sporten of een hittegolfje kan je wel tot 10 liter zweten. Ja, je leest het goed: 10 liter, dat zijn meer dan zes 1,5 liter flessen spa! KAMILLETHEE STOPT HET ZWETEN
Feit. Wanneer het zweet je uitbreekt gaat een kop kamillethee weinig voor je betekenen, maar als je dit drinkt in plaats van je eerste kop koffie 's ochtends kan het wel bijdragen aan een droger dagje. Hoe dat zit? Groene thee en kamillethee staan bekend om hun kalmerende werking op het zenuwstelsel. Drink je een kop kamillethee of cafeïnevrije groene thee dan kan dat helpen ontspannen waardoor je minder zal zweten door stress. ONDER ONZE OKSELS ZWETEN WE HET MEEST Fabel.
Slechts 1% van al je lichaamszweet komt uit je oksels. Ja echt! Maar het is wel 100% het plekje waar je het langst ziet doordat je shirt en in doordrenkt.
LICHTE, PLANTAARDIGE MAALTIJDEN HELPEN TEGEN ZWEET
Feit.Ooit gehoord van 'meat sweat'? Dat bestaat echt. Vlees is namelijk moeilijk te verteren en daarom gaat je lichaamswarmte omhoog tijdens het eten van een lekkere Côte de Boeuf. Door maaltijden te eten die makkelijk te verteren zijn help jij je lichaam een handje. Geen idee wat we daarmee bedoelen? Groene bladgroenten, olijfolie, havermout, bananen en zoete aardappelen.

Zweet voeten

ZWEET STINKT
Fabel.
Onzin, transpiratie is geurloos. Oud zweet daarentegen kan een uur in de wind stinken. De vieze geur wordt veroorzaakt door bacteriën onder je oksels die het zweet afbreken. Maar omdat je oksels vaak nat en warm blijven is het een perfecte broeihaard voor deze bacteriën.
BABY'S ZWETEN OOK
Feit. Wanneer baby's 1 á 2 weken oud zijn kunnen ze al zweten. Stinken doe je als baby overigens niet, pas wanneer je in je pubertijd komt gieren de hormonen door het lichaam en beginnen ook de apocriene zweetklieren te werken. En die kunnen gaan ruiken bij onvoldoende hygiëne. BOTOX HELPT TEGEN ZWETEN
Feit.
Ja echt. Het spierverslappende middel is niet alleen geschikt om fronsjes en lijnen in het gelaat te verminderen. Botox is ook ideaal als anti-transpiratie goedje. Door je zweetklieren in te laten spuiten met botox voorkom je (overmatig) zweten.