Benzineprijs stijgt wéér: zoveel betaal je per liter

schermafbeelding 2024 03 23 om 101930
De brandstofprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen, waardoor de gemiddelde prijs voor een liter benzine boven de 2 euro is uitgekomen. Langs de snelweg kun je zelfs meer dan 2,20 euro per liter gaan betalen. Deze gegevens zijn afkomstig van consumentenorganisatie United Consumers en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Stijgende benzineprijs

Na een periode van daling van de benzineprijzen tussen half september vorig jaar en begin januari, is er nu weer sprake van een stijgende trend. De benzineprijs staat momenteel op het hoogste niveau in vijf maanden en is vandaag opnieuw gestegen. De gemiddelde landelijke adviesprijs aan de snelweg is vandaag met een halve cent gestegen, volgens gegevens van United Consumers.

Oorzaken 

De stijgende benzineprijs is direct gerelateerd aan de toenemende olieprijzen op de wereldmarkt. Instabiliteit in het Midden-Oosten, zoals aanvallen op schepen in de Rode Zee door Houthi's, draagt bij aan deze onrust. Bovendien hebben olieproducerende landen, verenigd in de OPEC+, besloten om de olieproductie kunstmatig laag te houden, wat leidt tot schaarste en prijsstijgingen.

Toekomstverwachtingen benzineprijs

ING voorspelt dat de schaarste op de oliemarkt nog maanden zal aanhouden. Dit betekent dat automobilisten voorlopig niet kunnen rekenen op aanzienlijke prijsdalingen aan de pomp.