'Blauwe vogel' reageert op diskwalificatie Joost Klein

030524 sarah louise bennett ebu 24463 enhanced nr
Niet alleen het publiek vindt de diskwalificatie van Joost Klein zwaar oneerlijk: ook zijn collega's steunen hem door dik en dun. Op Instagram deelt Martijn van Eijzeren, A.K.A Stuntkabouter, die Joost eigenlijk zou vergezellen op het podium in de finale, een gebroken hartje. Zijn andere sidekick, de iconische blauwe vogel Appie Mussa, laat in een paar woorden weten wat hij van de situatie vindt.

'Ongelofelijk oneerlijk'

Vrijdag was Mussa de eerste persoon rondom Klein die zich uitsprak over het nieuws rondom Klein. Hij stuurde de zanger een hartje op het sociale medium Threads. Daarna reageert hij ook op een statement van AVROTROS op Instagram. "Zo ongelofelijk oneerlijk". Zijn reactie had binnen een uur al 7500 likes en meer dan 140 reacties. 
screenshot 2024 05 11 191730

Dreigende beweging

Joost heeft slechts "een dreigende beweging" naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie van het Songfestival 2024. De omroep heeft naar eigen zeggen "verschillende oplossingen" aangedragen bij organisator EBU, maar die besloot Klein toch te diskwalificeren, tot grote shock van het algemene publiek.

Boodschap van Joost

Van de zanger zelf hebben we ook eindelijk iets mogen vernomen. Dit kwam echter in de vorm van een nogal cryptische boodschap: Joost plaatste een filmpje waarin allerlei dansende honden te zien waren, terwijl het nummer Who Let The Dogs Out van Baha Men te horen is. Er stond verder geen enkele uitleg bij. Met Joost zelf gaat het niet goed, laat AVROTROS-directeur Taco Zimmerman weten. Volgens de directeur is Klein "ontzaglijk verdrietig. Die zit in zak en as."  

NikkieTutorials

Ook NikkieTutorials (Nikkie de Jager), die eigenlijk de puntentelling zou doorgeven vanuit Nederland, schaart zich aan de zijde van Joost. Ze heeft laten weten zich "niet geroepen" te voelen de punten uit te delen. "Nu AVROTROS niet langer onderdeel is van de finale van het Eurovisie Songfestival, voelen we ons niet geroepen om live punten uit te delen", aldus de omroep. "In overleg met Nikkie de Jager, die vanavond als onze spokesperson zou optreden, hebben we besloten het dan ook niet te doen. Net als Nikkie hadden wij deze avond heel anders voorgesteld."