Controversiële Ozempic docu tóch op Powned

screenshot 2024 05 13 at 203351
Het was onlangs even schrikken voor Filemon Wesselink en zijn team: de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wilde hun uitzending PowNed of View: De Prikpen, over het populaire afslankmiddel Ozempic, verbieden. Toch kan de docu, na wat aanpassingen, wel gewoon op de beeldbuis verschijnen.

Illegale handel 

Het diabetesmedicijn Ozempic wordt in Hollywood geprezen als hét afvalwonder. Voor Filemon Wesselink reden genoeg om daar eens in te duiken en een documentaire over te maken. Daar vertelde hij eerder over:"Ik ben in een maand tijd een flink aantal kilo’s afgevallen door wekelijks een spuitje te zetten. Ik pas eindelijk de broeken weer die ik twintig jaar geleden droeg.” Er wordt in het programma ook gesproken met artsen en mensen met diabetes, die door de hype het middel moeilijker kunnen krijgen, en het laat ook de illegale handel in het medicijn zien.

Dwangsom

Volgens Dominique Weesie wachtte PowNed een dwangsom van 150.000 euro als ze de docu zouden uitzenden. Dat bedrag kon oplopen tot 625.000 euro, zei de omroepbaas eerder. Het verschil tussen journalistiek en reclame zou namelijk nét iets te klein zijn. Een woordvoerder: "Het openbaar promoten van medicijnen waarvoor een recept nodig is, is op basis van deze wet verboden.” Weesie spreekt echter van ‘vrije journalistiek’ en dat er in de documentaire geen reclame voor het middel wordt gemaakt. 

Aanpassingen

Maar nu laat hij weten dat the show can go on, alleen wél na een aantal aanpassingen. "We hebben onze juristen laten kijken naar de uitzending zoals die oorspronkelijk was bedoeld", volgens Dominique. "Daarbij hebben ze een hele lijst gemaakt met aanpassingen om geen gedoe te krijgen met de inspectie." Op basis daarvan zijn 'de nodige veranderingen doorgevoerd'. Zo wordt de naam van het medicijn maar één keer genoemd en worden verpakkingen en spuiten bedekt door het woord 'censuur' of een paarse krokodil. "Het blijft pijn doen, want het staat op gespannen voet met persvrijheid. Maar wij blijven een kleine omroep en kunnen het gevaar niet lopen om een boete te krijgen van minimaal 150.000 euro."