Ozempic-docu van Filemon Wesselink geweigerd op TV

screenshot 2024 05 01 at 154011
Slecht nieuws voor PowNed en eveneens Filemon Wesselink: de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de uitzending PowNed of View: De Prikpen, over het populaire afslankmiddel Ozempic, verboden. Volgens PowNed-baas Dominique Weesie zou er een dwangsom van 150.000 euro volgen als het programma uitgezonden werd. 

Illegale handel

Het diabetesmedicijn Ozempic wordt in Hollywood geprezen als hét afvalwonder. Voor Filemon Wesselink reden genoeg om daar eens in te duiken en een documentaire over te maken. Daar vertelde hij eerder over: "Ik ben in een maand tijd een flink aantal kilo’s afgevallen door wekelijks een spuitje te zetten. Ik pas eindelijk de broeken weer die ik twintig jaar geleden droeg.” Er wordt in het programma ook gesproken met artsen en mensen met diabetes, die door de hype het middel moeilijker kunnen krijgen, en het laat ook de illegale handel in het medicijn zien.

Dwangsom

De uitzending stond oorspronkelijk in de tv-gidsen voor woensdagavond op NPO 3. Een woordvoerder van de inspectie zegt: “Er is géén sprake van een verbod of dwangsom door de IGJ aan PowNed voor het uitzenden van het programma". Het verschil tussen journalistiek en reclame is soms ‘lastig te beoordelen’ en daar is een gesprek over geweest met de omroep, vervolgt de woordvoerder. Maar waarom mag de film niet worden uitgezonden? Weesie legt uit dat men geen reclame mag maken voor geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. 

Overdonderd

Weesie is overdonderd door de blokkade van het volgens hem journalistieke programma. "Het is een participerende documentaire, waarin we ook proefondervindelijk onderzoeken hoe makkelijk je aan het middel kan komen."  Wesselink haalt in zijn documentaire alle kritiek, bijwerkingen en de schimmige wereld om Ozempic heen aan, vertelt hij. Maar hij belicht ook het feit dat hij heel gemakkelijk afviel. Wesselink haalt in zijn documentaire alle kritiek, bijwerkingen en de schimmige wereld om Ozempic heen aan, vertelt hij. Maar hij belicht ook het feit dat hij heel gemakkelijk afviel. Daarom denkt hij dat we medicijnen als Ozempic toch nodig gaan hebben in de toekomst. Weesie laat het er in ieder geval niet bij zitten. Hij hoopt dat de docu toch nog wordt uitgezonden. "Het is geen promopraatje voor medicatie.”