Derk Bolt na 30 jaar ontslagen als presentator van Spoorloos

download
De opzet van populair televisieprogramma Spoorloos gaat op de schop, zodat er opeens geen ruimte meer is voor Derk Bolt, die het programma al dertig jaar trouw presenteert. KRO-NCRV heeft officieel bekendgemaakt dat de zender op zoek gaat naar een vervanger.

Nieuw recept

Spoorloos richt zich op het opsporen van vermiste familieleden en het herenigen van gescheiden families. In de hernieuwde versie blijft het programma mensen samenbrengen die elkaar uit het oog zijn verloren, maar het accent zal minder liggen op adoptie en buitenlandse zoektochten.

'Ik zal ze missen'

Wat heeft Derk zelf te zeggen over zijn ontslag? "Na dertig jaar als presentator stopt het hier voor mij, spijtig genoeg", zegt de presentator. "Ik ga mij richten op andere programma's die op mijn pad komen." Hij bedankt alle deelnemers van Spoorloos voor hun persoonlijke verhalen en de miljoenen kijkers voor de jarenlange support: "Ik zal ze missen."

Ontvoerd

De presentator heeft door de jaren heen behoorlijk wat meegemaakt bij het programma. Zo werd hij In 2017 met zijn vaste cameraman Eugenio Follender in de jungle ontvoerd door zwaarbewapende Colombiaanse rebellen. Over deze traumatische ervaring heeft hij achteraf een boek uitgebracht. Hierna kreeg de avonturier het idee om op een dag terug te keren naar Colombia om zijn ontvoerders te interviewen en terug te kijken op de spannende, levensbedreigende omstandigheden. Of dit is gelukt is te zien in een speciale extra Spoorloos-uitzending op dinsdag 23 juli.

Dankbaar 

KRO-NCRV mediadirecteur Sandra Hilster geeft Derk nog een dankwoordje als schrale troostprijs: "Wij bedanken Derk voor de ruim dertig jaar dat hij het gezicht was van Spoorloos. Met vakmanschap, toewijding en soms gevaar voor eigen leven wist hij familieleden na jaren weer te herenigen. Daar zijn niet alleen de deelnemers, maar ook wij hem enorm dankbaar voor.”

Laatste aflevering

De laatste aflevering van het huidige seizoen zal op 1 mei te zien zijn. Hierin reist Bolt af naar Brazilië waar hij op zoek gaat naar de biologische moeder van Rafael, Gioya en Bo, drie Braziliaanse adoptiekinderen. Jetske van den Elsen, die in 2017 medepresentator werd van het programma, maar vooral de zoeker bijstond, blijft wel aan Spoorloos verbonden.