Dit is de echte reden dat Geert Wilders geen premier wil worden van Nederland

geert wilders
De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB zijn van plan om in de Tweede Kamer te blijven zitten als er een nieuw kabinet komt. Bronnen binnen de partijen stellen dat ze deze beslissing hebben genomen tijdens gesprekken onder leiding van informateur Putters. Deze ontwikkeling markeert een significante wending in de kabinetsformatie.

Geert Wilders geen premier

Dit impliceert dat Geert Wilders, leider van de PVV en winnaar van de verkiezingen, geen premier zal worden van het nieuwe kabinet. Wilders heeft dit nieuws bevestigd, waarbij hij aangeeft dat er onvoldoende steun was bij de andere partijen voor zijn premierschap. Hij benadrukt zijn verlangen naar een rechts kabinet met focus op minder asiel en immigratie.

Ik kan alleen premier worden als ALLE partijen in de coalitie dat steunen. Dat was niet zo. Ik wil graag een rechts kabinet. Minder asiel en immigratie. Nederlanders op 1. De liefde voor mijn land en kiezer is groot en belangrijker dan mijn eigen positie. Ik hou van NL ❤️

16.6K
Reply

Extraparlementair kabinet

De keuze van de vier partijen voor een extraparlementair kabinet volgt de definitie die door deskundigen wordt gehanteerd. Zo'n kabinet heeft een lossere band met de Tweede Kamer en geen gedetailleerd regeerakkoord. Ministers en staatssecretarissen kunnen van buiten de politiek komen, maar kunnen wel politiek gelieerd zijn.

De wens van Pieter Omtzigt

De wens voor een extraparlementair kabinet werd aanvankelijk geuit door NSC-leider Pieter Omtzigt. Andere partijen waren aanvankelijk terughoudender, maar VVD-leider Yesilgöz gaf al aan bereid te zijn om hierover te onderhandelen, op voorwaarde dat de NSC ook bewindslieden zou leveren. Morgen zal informateur Putters zijn eindverslag presenteren, waarin hij verduidelijkt wat de partijen precies verstaan onder een extraparlementair kabinet. Dit markeert een stap voorwaarts in de kabinetsformatie.
Beeld: ANP