Waarom je beter kunt gaan wandelen in plaats van in de sportschool sporten

schermafbeelding 2024 03 14 om 090107
Fit worden en je gezondheid verbeteren is makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Niet iedereen heeft van nature een passie voor sporten of gezond eten. Het vergt veel doorzettingsvermogen en motivatie om jezelf naar de sportschool te slepen en de gewichten op te tillen zoals je had beloofd. Soms kan een ontspannen wandeling aantrekkelijker lijken dan urenlang zweten in de sportschool. Misschien is het tijd om je sportschoolabonnement op te zeggen, want het blijkt dat wandelen beter kan zijn dan trainen in de sportschool!

Sportschool vs wandelen

Sporten is essentieel voor gewichtsverlies en helpt ook om het risico op ernstige ziekten zoals hartziekte, beroerte en diabetes type 2 te verminderen. Maar het is niet altijd gemakkelijk om tijd vrij te maken voor de sportschool, vooral na een lange dag werken. Vaak is het verleidelijker om gewoon op de bank te ploffen en te ontspannen. Maar toch weten de meesten van ons dat regelmatig bewegen goed is voor zowel ons fysieke als mentale welzijn. Het kan echter moeilijk zijn om een uur vrij te maken voor de sportschool tussen al onze dagelijkse verplichtingen.

Wandelen effectiever

Onderzoek wijst uit dat je niet veel geld hoeft uit te geven aan een maandelijks sportschoolabonnement om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Professor Shane O'Mara, hoogleraar hersenonderzoek aan Trinity College Dublin, legde uit dat wandelen eigenlijk je metabolisme meer kan versnellen dan naar de sportschool gaan. Hij benadrukte dat regelmatige lichte activiteiten gedurende de dag beter zijn voor je metabolisme dan korte, intense sportschoolsessies. Dit komt omdat ons lichaam is ontworpen voor consistente, ritmische beweging, niet voor onregelmatige uitbarstingen van activiteit.

Metabolisme

Metabolisme is het chemische proces in ons lichaam dat energie vereist om ons in leven te houden en onze organen normaal te laten functioneren. Hoe hoger ons metabolisme, hoe meer calorieën we verbranden. Professor O'Mara legde uit dat lange periodes van inactiviteit, gevolgd door korte intense oefeningen, ons metabolisme eigenlijk kunnen vertragen. Dit kan het moeilijker maken om af te vallen.
Conclusie: Afvallen is een persoonlijk proces, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is belangrijk om te blijven bewegen, of het nu wandelen is of sporten in de sportschool, en om een calorietekort te behouden door gezond te eten en voldoende slaap te krijgen.