Dit is de uitspraak van de rechter in zedenzaak Thijs Römer

schermafbeelding 2023 07 24 om 104234
De bekende acteur Thijs Römer is recentelijk door de rechtbank veroordeeld voor online misbruik van drie minderjarige meisjes. Deze veroordeling en het achterliggende verhaal hebben veel aandacht getrokken, zowel vanwege de ernst van de beschuldigingen als de bekendheid van de verdachte.
[code_snippet id=5 format]

Vonnis van de Rechtbank

Thijs Römer, 45 jaar oud, moet drie maanden de gevangenis in, waarvan hij slechts een maand daadwerkelijk zal uitzitten. De overige twee maanden zijn voorwaardelijk. Buiten deze gevangenisstraf is hem een taakstraf van 240 uur opgelegd. Er is ook een voorwaarde gesteld dat Römer zich medisch moet laten onderzoeken en behandelen voor zijn gedrag.
De rechtbank heeft verklaringen van de meisjes als geloofwaardig beschouwd. Deze meisjes, fans van Römer, waren open over hun eigen betrokkenheid en gevoelens richting hem. Ze hebben toegegeven dat ze niet alleen de schuld op hem legden, maar ook erkenden hun eigen aandeel in de gebeurtenissen. Toch, volgens het bewijs en de verklaringen, was er sprake van een groot machtsverschil van Römers kant, gezien zijn leeftijd en bekendheid in vergelijking met de leeftijd van de meisjes.
[code_snippet id=6 format]

Bewijs en verklaringen

Naast de verklaringen van de meisjes is er ook aanvullend bewijs, waaronder screenshots van gesprekken. Uit deze screenshots is gebleken dat Römer expliciete gesprekken heeft gevoerd met een 15-jarig meisje, waarbij hij haar vroeg om zwaarder te ademen en aangaf dat hij zichzelf bevredigde. Dergelijke gesprekken en instructies van Römer kwamen overeen met de verhalen van de andere twee slachtoffers, wat bijdroeg aan zijn veroordeling.
De eis van het Openbaar Ministerie was eerder al 240 uur taakstraf en 90 dagen gevangenisstraf, waarvan 89 voorwaardelijk. Römer heeft tijdens de rechtbankzitting erkend dat hij te ver is gegaan in zijn communicatie met de meisjes. Hij gaf toe dat hij met hen chatgesprekken voerde over seksuele onderwerpen en hen advies gaf. De meisjes zagen hem als een soort vaderfiguur en sommige van hen hadden gevoelens voor hem, waardoor hij een machtspositie over hen leek te hebben.
[code_snippet id=7 format]

Verdediging en vervolg Thijs Römer

Römers advocaat betoogde dat zijn cliënt weliswaar een grens heeft overschreden, maar niet strafbaar zou zijn. Ondanks dit verweer heeft de rechtbank anders besloten. Römer heeft nu twee weken de tijd om tegen dit vonnis in hoger beroep te gaan.
Dit vonnis werpt een schaduw over de carrière van Römer en benadrukt het belang van online veiligheid en bewustzijn, vooral als het gaat om communicatie tussen volwassenen en minderjarigen.
[code_snippet id=8 format]