Het opvoeren van irritante fatbikes wordt een stuk moeilijker

fatbikes opvoeren
Een groep fabrikanten van fatbikes wil voorkomen dat de fietsen illegaal worden opgevoerd, onder meer door verkopers van e-bikes te boycotten als die illegaal opgevoerde elektrische fietsen verkopen. Dit melden fabrikanten Brekr, Phatfour, Doppio en Knaap, die dinsdag met een pakket aan maatregelen komen.

Boeteregen 

Fatbikes, elektrische fietsen met dikke banden, worden regelmatig opgevoerd om ze sneller te maken. Maar dat maakt de fietsen onveiliger en vergroot de kans om gewond te raken bij ongelukken, zeggen de vier fabrikanten. Ook lopen mensen met een opgevoerde fatbike of ander type elektrische fiets kans op boetes van honderden euro's. Dat komt doordat opgevoerde e-bikes worden gezien als motorvoertuig en daarvoor hebben bestuurders onder meer een rijbewijs en een helm nodig.

Maatregelen

De overheid moet ervoor zorgen dat verkopers van alle soorten e-bikes daadwerkelijk stoppen met illegaal opgevoerde fietsen importeren en verkopen, vinden de fabrikanten. "Stel dat je enkel maatregelen neemt tegen fatbikes? Dan verplaatsen de problemen zich naar de e-bikes met dunne banden die nu ook al veel opgevoerd worden", zegt Niels Willems, een van de oprichters en directeuren van Brekr.

Strafbaarstelling

Verder moet de overheid wat de fabrikanten betreft het strafbaar maken om opvoersets op e-bikes te gebruiken. Dit zou volgens Willems een goede eerste stap zijn. "Deze sets zijn met een knop uit te zetten als een politiecontrole in het zicht komt. Maar na die controle gaan ze weer net zo hard." Verder moet de politie van de fabrikanten vaker e-bikes controleren.
De fabrikanten hebben onder meer afgesproken dat een verkoper geen fietsen van alle vier de bedrijven meer mag verkopen als een dealer een boete van de inspectie krijgt voor illegaal opgevoerde e-bikes. Als een fabrikant vermoedt dat een verkoper dit doet of illegaal opgevoerde fietsen op de markt brengt, willen de fabrikanten in gesprek gaan met die dealer.
Uit die gesprekken kan dan komen dat de verkoper moet stoppen met de fietsen van de vier fabrikanten, ook als geen boete is uitgedeeld.