Hoera! Er komt een Nederlandse voetbalprofclub voor vrouwen: Hera United

marieke visser
Amsterdam staat op het punt een nieuw hoofdstuk in de sportgeschiedenis te schrijven met de oprichting van Hera, de allereerste voetbalclub die niet alleen voet aan de grond wil krijgen in de profwereld, maar ook vastbesloten is om de vrouw in het spel centraal te stellen.

Hera United

Marieke Visser, een van de drijvende kracht achter dit ambitieuze plan, heeft de lat hoog gelegd. Profclubs zijn van oudsher een mannenwereld en dat wil voetbalclub Hera gaan veranderen. Visser kon het niet verkroppen dat de vrouwen van Ajax na hun landstitel in 2023 zonder officiële huldiging bleven, zo laat ze aan de NOS weten. Een pijnlijk contrast met de mannen, waar zoiets ondenkbaar zou zijn.

Investeerders aan boord

Met een doordacht businessplan en de steun van vijf grote investeerders - waaronder Funda-oprichter Marijn Pijnenborg - lijkt de droom van Visser werkelijkheid te worden. Hera, vernoemd naar de Griekse godin, zal haar thuiswedstrijden in het historische Olympisch Stadion spelen.
Hera's ambitie botst momenteel met de regels van de KNVB, die nog geen ruimte biedt voor een dergelijk initiatief. De bond staat echter open voor verandering en buigt zich over manieren om Hera's toetreding mogelijk te maken. Het voorbeeld van Angel City FC uit Los Angeles, dat in 2020 werd opgericht en inmiddels in de Amerikaanse NWSL speelt, toont aan dat het idee levensvatbaar is.