Hoyte van Hoytema wil best een keer een Nederlandse film maken

hoyte van hoytema
Hoyte van Hoytema staat ervoor open om ooit een Nederlandse film te draaien. Dat hangt echter niet van hem af, zegt de Oscarwinnende cameraman in de Volkskrant.

Mooie films maken

"Ik wil heel graag mooie films maken, dát is mijn motivatie. Met mensen van wie ik hou, mensen die ik respecteer. Dat heeft in principe niet zoveel met budget te maken, of nationaliteit, of waar we draaien", legt Van Hoytema uit. "Als het iets is dat dicht bij mijn hart ligt, sta ik er open voor. Ik krijg eigenlijk nooit scripts uit Nederland."

'Kom maar op, Nederland'

Volgens de 52-jarige Van Hoytema is er dankzij zijn Amerikaanse succes nu flinke concurrentie voor eventuele Nederlandse filmmakers. "Dat kan in de weg zitten. Op zich zeg ik: kom maar op, Nederland. Maar ik ga geen mindere film doen omdat hij toevallig Nederlands is."

Oppenheimer

"Ik vind al die aandacht vanuit mijn vaderlandje, dat mij nu zo lief is gaan claimen, echt superleuk", vervolgt Van Hoytema, die zondagnacht een Oscar kreeg voor zijn camerawerk voor de film Oppenheimer. "Ik ben er opgegroeid, Nederland is in die zin belangrijk voor me - daar kom ik vandaan. Maar ik had er weinig te doen, of kon er weinig doen. Misschien lag het ook aan mijn smaak, of de manier waarop ik wilde werken."