Joost Klein stopt niet met Songfestival ondanks boycot

schermafbeelding 2024 04 14 om 130655
De deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival heeft een heftige discussie aangewakkerd, met bekende Nederlanders die oproepen tot een boycot. Onder hen bevinden zich Nasrdin Dchar, Najib Amhali en Walid Benmbarek, die samen met andere creatievelingen Joost Klein per brief hebben opgeroepen om zich terug te trekken. Ondanks deze oproepen heeft Joost Klein besloten om toch naar Zweden te gaan voor het festival.

Oproep tot boycot

Een groep van 250 creatieve individuen, waaronder Ramsey Nasr en Nasrdin Dchar, hebben Joost Klein gevraagd om niet deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival vanwege het Israëlische geweld in Palestina. Ze zijn van mening dat Klein het festival moet boycotten, vooral gezien de uitsluiting van Rusland na de oorlog in Oekraïne.

Standpunt van Joost Klein

Joost Klein heeft ondanks de oproepen besloten om toch naar Zweden te gaan. Hij heeft al vluchten geboekt en contracten ondertekend. Klein benadrukt dat de kwestie te groot is om alleen op hem af te schuiven. Hij erkent de pijn van de mensen die tegen zijn deelname zijn, maar voelt dat hij niet de enige is die verantwoordelijkheid draagt.

Demonstratie en internationale reactie

De brief aan Joost Klein werd geïnitieerd door pro-Palestijnse groepen. Ze organiseren een demonstratie in Amsterdam vlak voor Eurovision in Concert. Israël zal afwezig zijn bij dit evenement. Verschillende landen roepen ook op tot een boycot van het Eurovisiesongfestival vanwege de deelname van Israël. Zo werd de Eurovision Party London in Londen eerder geschrapt als protest tegen Israëls deelname.