Iran valt Israël aan: dit gebeurde er vannacht

images0persgroep
Israël heeft bijna volledig een grote aanval van Iran afgeslagen, waarbij honderden drones en raketten werden afgevuurd. De Israëlische autoriteiten melden dat bijna alle projectielen werden onderschept voordat ze schade konden veroorzaken op de grond. Het was de eerste keer dat Iran openlijk Israël aanviel.

Reactie van Israëlische leiders

Premier Netanyahu, in zijn eerste publieke reactie sinds de start van de aanval, verklaarde: "We hebben ze onderschept. We hebben de aanval afgeslagen. Samen zullen we overwinnen." Het ministerie van Defensie beschouwt het als "een uitgesproken strategisch succes".

Details van de aanval

De aanval omvatte naar verluidt 185 drones, 36 kruisraketten en 110 ballistische raketten, afgevuurd vanuit Iran en ook bondgenoten in Irak en Jemen. De spanningen waren al hoog opgelopen na een Israëlisch bombardement op het Iraanse consulaat in Damascus.

Voorbereiding en reactie

Israël bracht de luchtverdediging in hoogste paraatheid zodra de dreiging bekend werd, activeerde het raketschild Iron Dome en patrouilleerden straaljagers in de lucht om projectielen neer te halen. Amerikaanse en Britse bondgenoten in de regio werkten ook mee aan de bescherming van het luchtruim. Inwoners werden geadviseerd dicht bij schuilkelders te blijven, vooral in het zuiden en noorden van het land.