Pro-Palestina demonstratie in Utrecht: ''Nederland is het probleem''

img 3478 2
Gisterenavond in Utrecht verzamelden duizenden mensen zich op het historische Domplein om hun steun te betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook.

Pro-Palestina demonstratie in Utrecht

Vanuit het Domplein begonnen de demonstranten een mars in de richting van het Jaarbeursplein. De gemeente schatte dat ongeveer zeven duizend betogers zich hadden verzameld voor deze vreedzame demonstratie, die opmerkelijk rustig verliep, ondanks afgestoken zwaar vuurwerk. De politie verrichtte slechts twee aanhoudingen, één voor het bezit van vuurwerk en één wegens openbaar dronkenschap.
schermafbeelding 2023 10 20 om 111827

Rol van Nederland in dit conflict

Het Domplein was eerder op de avond drukbezocht, waar enkele sprekers het woord voerden en Palestijnse, Turkse en Marokkaanse vlaggen werden getoond. Opvallend was een witte vlag met de islamitische geloofsbelijdenis in het Arabisch, die door de autoriteiten als "niet strafbaar" werd beoordeeld na inspectie door politie en het openbaar ministerie. Demonstranten riepen ook leuzen zoals 'Free Palestine'. Een demonstrant die een Israëlische vlag bij zich had, werd verzocht deze op te bergen door de politie.
Naast het uiten van de slogan 'Free Palestine' en het tonen van vlaggen, werd er tevens kritisch gekeken naar de standpunten en bijdrage van Nederland in deze conflict. Volgens een demonstrant, zoals gerapporteerd door Hart van Nederland, werd beweerd dat Nederland een rol speelt in het probleem en beschuldigd van medeplichtigheid. Deze betoger beweerde: "Wij zijn deel van het probleem. Nederland draagt verantwoordelijkheid. We worden beschouwd als bezetters, medeplichtig aan deze genocide. Wij verschaffen wapens, leveren onderdelen voor F16's die bombardementen in Gaza uitvoeren, evenals onderdelen voor satellieten en raketten."

Pro-Palestina demonstratie

De demonstratie is georganiseerd onder de naam 'Samen voor Gaza'. Naast de politie hielden ook vrijwilligers van de organisatie toezicht op het verloop van de demonstratie. Deze bijeenkomst geeft beeld aan de solidariteit van duizenden mensen in Utrecht met de Palestijnen in de Gazastrook. Daarnaast benadrukt het belang van vreedzame expressie van steun en solidariteit in deze internationale kwestie.

↡ Bekijk hier de video ↡