Meer dan 2000 doden in Afghanistan na aardbevingen

schermafbeelding 2023 10 08 om 113449
Afghanistan is zwaar getroffen door een reeks aardbevingen . Veel mensen zijn hierbij om het leven gekomen of gewond geraakt, en duizenden huizen zijn verwoest. De situatie is ernstig en er is veel hulp nodig.

Aardbevingen Afghanistan

Een krachtige aardbeving van 6.3 op de schaal van Richter en daarna nog acht flinke naschokken hebben Afghanistan flink opgeschud. Door deze aardbevingen zijn er al 2053 mensen omgekomen en zeker 9240 mensen gewond geraakt. De schade is ook enorm: er zijn 1329 huizen volledig verwoest. Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt om slachtoffers en overlevenden te vinden.
De grootste aardbeving vond plaats dichtbij de stad Herat, de op een na grootste stad van het land. Door de aardbevingen, die wel vijf uur lang duurden, zijn dertien plekken bijna helemaal weggevaagd. Veel reddingswerkers en mensen uit de buurt zoeken nog steeds naar mensen die vastzitten onder het puin.

Hulp in rampgebied

De Afghaanse Rode Halve Maan, een hulporganisatie, is snel naar het gebied gegaan om de gewonden te helpen. Ze zetten ook tenten op zodat de mensen die hun huis kwijt zijn, ergens kunnen slapen. Deze organisatie zorgt ook voor eten, drinkwater, warme dekens en andere belangrijke spullen voor de mensen in het rampgebied.
Omdat de gezondheidszorg in Afghanistan het al moeilijk had, vragen de leiders van het land nu hulp aan andere landen. Veel ziekenhuizen in Afghanistan kunnen de mensen nu niet goed helpen omdat er niet genoeg spullen en dokters zijn.

Vaker aardbevingen Afghanistan

Afghanistan heeft vaker last van aardbevingen. Dit komt doordat er in die regio verschillende grote stukken aarde, ook wel tektonische platen genoemd, tegen elkaar aanduwen. Vorig jaar was er ook een grote aardbeving waarbij meer dan duizend mensen om het leven kwamen.

↡ Bekijk hier de video over de hulp in Marokko na de aardbevingen ↡