Nick was 'helemaal leeg' na breuk met Simon

screenshot 2024 05 20 at 145730
In Rooijakkers over de Vloer loopt Art Rooijakkers een dagje mee in het leven van zanger Nick Schilder. Sinds het einde van het duo Nick & Simon vindt hij zichzelf opnieuw uit als artiest.  

Boosheid

Simon gaf aan niet meer verder te willen als zangduo, en hoewel het niet Nicks keuze was, werd hij niet kwaad. Wanneer Art hem vraagt of Nick boos was door de keuze van Simon, legt de zanger uit dat hier geen sprake van is. "Boosheid is een gevaarlijke term. Ik was niet boos, omdat Simon die beslissing nam." Waar hij echter niet zo blij mee was, was het 'traject' waar hij na dat besluit ineens in moest. "Ik speelde wel de hele film af: dan gaan we nu naar afscheidsconcerten toe werken. En dan moet ik nu een traject in, wat best wel veel tijd en energie van mij gaat vragen, waar ik niet voor heb gekozen." Toch deed hij dit graag voor Simon: "Iedereen moet weleens iets in zijn leven doen voor iemand anders."

'Helemaal leeg'

Nick bleef verrassend kalm onder de omstandigheden. "Ik heb niet één keer gehuild echt of mijn zelfbeheersing verloren. (...) Het enige wat ik wel had, is dat ik na die afscheidsconcerten helemaal leeg was." Zijn liefde voor muziek heeft hem door deze periode heen gesleept. "Eigenlijk wat ik in de puberteit al deed: als ik iets had wat ik niet kon verwerken in mijn hoofd, dan pakte ik mijn instrument erbij. Dat ben ik nu weer gaan doen."

Beginnend artiest

In zijn eerste solotournee zitten allemaal nieuwe liedjes. De zanger vindt het soms best lastig dat hij niet terug kan vallen op de oude nummers van Nick & Simon en hij merkt ook dat hij andere fans trekt dan eerst. “Ik merk ook dat je veel mensen verliest, omdat ik nu Engelstalig zing en een ander genre. Het klinkt best wel gek voor sommigen, maar ik voel me echt beginnend artiest.” 

Relaxed

“Volendam is een niet al te groot dorp. Stel, je gaat de hond uitlaten ’s avonds en je ziet Simon lopen, ga je dan aan de overkant van de straat lopen?”, vraagt Art over de relatie na de breuk. “Wij komen elkaar geregeld tegen en de sfeer is relaxed”, antwoordt Nick. “Het is ook wel een fase waarin we ieder ons eigen weg gaan. Nu is het een fase waarin we elkaar wat minder spreken, maar ik weet gewoon dat er met de vriendengroep wat dingen gepland staan. Dan spreken we elkaar weer.”