Code geel: Zware onweer en (hagel)buien verwacht

max larochelle uu jw5sunyi unsplash 1
Pak de extra stevige paraplu's er maar bij: het KNMI waarschuwt de komende dagen, een groot deel van het land, voor felle onweersbuien die gepaard kunnen gaan met veel neerslag. Zo kunnen er hagelstenen vallen met een doorsnee van tussen de 1 en 2 centimeter en kan het flink gaan waaien.

Waarschuwing

Voor maandag is de weerwaarschuwing van kracht in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe. De waarschuwing gaat in om 14.00 uur en duurt tot 20.00 uur. Tijdens zo'n plaatselijke (onweers)bui kan er in een uur tijd meer dan 30 mm regen vallen, gemiddeld valt er in de maand mei zo'n 60 mm Daardoor kan er lokaal wateroverlast ontstaan omdat het water niet snel genoeg afgevoerd kan worden. "Buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden", aldus de weerdienst.

Code geel

Maar op dinsdag is het opnieuw raak. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien dinsdagmiddag in het noorden en het westen. Dat kan gepaard gaan met hagel. Ook kan wateroverlast ontstaan doordat er veel regen valt in korte tijd. “Buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden”, aldus de weerdienst. Voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe is daarom code geel afgegeven.