Officieel: Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Songfestival

joost klein gediskwalificeerd
Zero points voor Nederland. Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Songfestival 2024. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd.

Vrouwelijke medewerker

De reden is het onderzoek dat de politie heeft gedaan naar een incident met een vrouwelijke medewerker van het songfestival, zegt EBU. De vrouw heeft een aanklacht ingediend. "Het zou nu niet gepast zijn om Joost mee te laten doen", aldus EBU.
Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een kandidaat tijdens het evenement is gediskwalificeerd. Klein zou met zijn Europapa als vijfde aantreden in de finale.

'Veilige werkomgeving voor iedereen'

EBU beklemtoont een "zero-tolerance policy" te hebben als het om ongepast gedrag gaat. "We willen een veilige werkomgeving voor iedereen rond het festival" aldus de organisatie. "Het gedrag van Joost is strijdig met onze regels. Daarom zijn er nu maar 25 kandidaten in de finale".
EBU voegt hier aan toe dat "in tegenstelling tot wat sommige (sociale) media meldden het geen incident betrof met een artiest of een lid van een delegatie".

Reactie NPO

De NPO noemt de beslissing van de EBU om Joost Klein te diskwalificeren "zeer ingrijpend" en een "grote teleurstelling". Dat laat een woordvoerder van NPO-baas Frederieke Leeflang weten. "Voor de miljoenen Songfestivalfans in Nederland en in andere landen van Europa is dit een teleurstelling. We zullen de gang van zaken na het Eurovisie Songfestival uitgebreid evalueren met AVROTROS, de EBU en alle andere betrokkenen", aldus een korte verklaring.

Maar wat heeft Joost Klein gedaan? 

Het incident waarvoor Joost Klein is gediskwalificeerd "stelt nauwelijks iets voor". Dat stelt Cornald Maas, die lid is van de Nederlandse selectiecommissie, zaterdag in een korte reactie op X. "Daarover later meer", aldus Maas.
De songfestivalexpert beklemtoont ook dat het incident "helemaal niets met Israël of Israëlische delegatie te maken heeft". Deze geruchten gingen op sociale media. De aanwezigheid van Israël op het songfestival leidt al dagen tot protesten en onrust in Malmö.