Avrotros komt met verklaring: dit heeft Joost Klein gedaan

joost klein wat gedaan
Joost Klein heeft slechts "een dreigende beweging" naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie van het Songfestival 2024. De omroep heeft naar eigen zeggen "verschillende oplossingen" aangedragen bij organisator EBU, maar die besloot Klein toch te diskwalificeren.

Wat heeft Joost Klein gedaan?

"Na het optreden van afgelopen donderdag heeft zich een incident voorgedaan. Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom", schrijft de AVROTROS. "Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt."

Songfestival 2024

Van het incident is een melding gemaakt, waarop de politie een onderzoek instelde. Zaterdag werd bekend dat Klein niet mee mag doen in de finale van zaterdagavond.
"AVROTROS vindt de maatregel heel zwaar en disproportioneel. We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident", aldus de omroep, die zegt "heel teleurgesteld en ontdaan" te zijn, mede voor de miljoenen fans. "Wat Joost Nederland en Europa heeft gebracht, had niet zo mogen eindigen."
Het onderzoek van de politie in Malmö is inmiddels afgerond. Dat ligt nu bij het Openbaar Ministerie van Zweden, dat verder onderzoekt of Klein vervolgd wordt.
Het onderzoek duurt een paar weken, aldus een woordvoerder van de politie.