Schrijfster Mette Maria van Dijk bedreigd vanwege 'racistisch' boek Mimosa

image 2023 09 18 181412
Schrijfster Mette Maria van Dijk krijgt zulke felle reacties op haar debuutroman, dat ze niet meer naar huis durft. De 23-jarige schrijfster mijdt momenteel haar huis in de Bijlmer waar ze al anderhalf jaar woont.

Mimosa

In een interview met de Telegraaf vertelt Mette over de bedreigingen. Van Dijk is de afgelopen dagen bedolven onder felle reacties over een vermeende stereotyperende passage over de Bijlmer in het nieuwe boek Mimosa. “Ik wil in de Bijlmer wonen, zodat ik al mijn zwarte buurmannen kan neuken”, luidt een van de regels.
image 2023 09 18 181342

Bedreigingen

Nu ontvangt Van Dijk ook fysieke bedreigingen, vertelt ze De Telegraaf, zoals ‘Ik ga je in elkaar slaan’ en ‘Als ik je zie, dan heb je een probleem’. Daarom overweegt ze naar eigen zeggen uit de Bijlmer weg te trekken.

BN'ers

De afgelopen dagen hebben verschillende bekende Nederlanders op sociale media hun boosheid geuit over haar beschrijving van de Bijlmer als een achterstandswijk met gangsters. Dat gebeurde onder andere onder deze Instagrampost van de uitgever:
Op radiozender FunX zei Van Dijk eerder dat ze nog steeds achter de passages in het boek staat en dat ze niet haar excuses wil aanbieden. “Hoe die hoofdpersoon de Bijlmer ziet, hoeft niet per se de waarheid te zijn”, zei ze. “En ten tweede, ik ga niet mijn excuses aanbieden voor een kunstwerk dat ik heb gemaakt. Ik ben een kunstenaar.”

↡ Bekijk hier de video ↡