Youp van 't Hek neemt ontroerend afscheid

screenshot 2024 05 21 at 145757 2
In Sophie & Jeroen vertelde Youp van ’t Hek gisteravond over zijn aankomende afscheid en zingt hij het ontroerende Niemand weet hoe laat het is. Ook vertelde de cabaretier hoe hij vorige maand uren wakker heeft gelegen nadat hij tijdens zijn voorstelling in Carré een black-out kreeg.

'Ik stop ermee'

Youp brak op 23 april zijn voorstelling voortijdig af. "Ik speelde de voorstelling zoals ik 'm altijd speelde", vertelde hij. Maar toen hij na een tijdje de zaal in keek, had hij geen idee meer. "En toen heb ik weer een stukje begonnen en de zaal voelde het ook. Op een gegeven moment ben ik een liedje gaan zingen en toen realiseerde ik me dat ik een ander liedje had vergeten. Uiteindelijk heb ik tegen de zaal gezegd: ik stop ermee. Toen ben ik naar de kleedkamer gegaan."

Malen

Daar komt een goede vriend, die toevallig huisarts is, even bij hem kijken. Hij ziet dat er verder niks met hem aan de hand is en raadt Van ’t Hek aan om te gaan slapen. “Dat lukte niet. Ik heb tot zes uur ’s ochtends liggen malen”, vertelde de cabaretier. Tijdens zijn volgende optreden, een dag later, is hij enorm gespannen. “Ik ben nog nooit zo nerveus geweest. Het ging allemaal goed. De tweede avond ging ook goed. En de derde avond gingen de splinters van de planken.”

Laatste optreden

Aanstaande zaterdag zal Youp voor het laatst optreden. Maar eerst zingt hij bij Sophie & Jeroen nog het emotionele nummer Niemand weet hoe laat het is. Dit schreef hij in 1989, in aanloop naar zijn oudejaarsconference.“Ik kwam thuis, het ging hartstikke goed, maar ik was ontevreden en ik dacht: er moet nog een lied in”, aldus Youp.

Operatietafel

Hij vertelt hoe hij die avond en nacht in 1989 nog de tekst heeft geschreven en die per fax verstuurde naar zijn componist Ton Scherpenzeel. “De volgende ochtend belde hij en door de telefoon vroeg hij: ‘Is dit wat?’ We hebben nooit meer een regel of een nootje eraan veranderd.” Youp zingt het nummer regelmatig in zijn voorstellingen, maar vanaf 2015 sluit hij er standaard mee af. “Ik lag op de operatietafel en overleefde dat. Toen dacht ik: ik ga het nu elke avond zingen.”