Acteur en muzikant Frank Schaafsma (59) overleden

1024x576a
Afgelopen weekend is oud-GTST- en Schatjes!-acteur Frank Schaafsma onverwachts overleden.

Controverse

In 1984 brak Frank door met een hoofdrol in Schatjes!. Hij was toen pas twintig jaar oud. De film, onder regie van Ruud van Hemert, was meteen een daverend succes.Hij werd door 1,5 miljoen bezoekers bezocht. De destijds 20-jarige Schaafsma speelde daarin de rol van Thijs Gisberts, de zoon in het gezin. De film zorgde ook voor controverse, door meerdere scènes waarin de destijds 14-jarige actrice Akkemay Elderenbos gedeeltelijk naakt te zien was. Je kunt Frank ook kennen uit tv-series zoals Spijkerhoek, Flikken Maastricht en Bureau Kruislaan

'Ongrijpbaar'

Schaafsma was ook muzikant. Als bassist speelde hij in Drukwerk, Bertje Beenens Bloedgroep en de Gooise band The Koffers. “Frank was een begenadigd muzikant, een natuurtalent”, zegt Sjoerd, die meer dan dertig jaar met hem samenspeelde. “En ook een charmeur. Hij leidde een wild leven. Hij was in meerdere opzichten ongrijpbaar. Frank had ook last van humeuren. Zijn dood grijpt me zeer aan.”

Verdrietig nieuws

De familie van Frank deelt het verdrietige nieuws op zijn persoonlijke Facebook-account. “Met verdriet geven wij kennis van het onverwachte, natuurlijke overlijden van Frank Schaafsma op zaterdag 18 mei. We zijn geschrokken, maar putten troost uit de verwachting dat hij rust heeft gevonden na een leven waarvan hij regelmatig zei het ‘geen makkie’ te vinden.” De reacties op het bericht zijn talrijk en vol medeleven. Fans, vrienden en voormalige collega’s uiten hun condoleances en delen herinneringen aan de tijd die ze met Frank hebben doorgebracht. 

Documentaire

Vorig jaar verscheen de documentaire Schatjes! Behind the story waarin Schaafsma en fotograaf Mark Uyl teruggingen naar de filmlocaties waar destijds de film werd opgenomen. Frank vertelde hoe het was om onder hoge druk te moeten werken met regisseur Ruud van Hemert.“We stonden daar met trillende lipjes op de set. Ruud ging me net zo lang duwen, trekken en sarren totdat ik zo kwaad werd en hem een hengst teruggaf. En dan riep hij tegen de cameraman: Frank is zover, draaien.”