Zwitserland wint Eurovisie Songfestival 2024

screenshot 2024 05 12 at 150358
Het Eurovisie Songfestival maakte dit jaar flink de tongen los in heel Europa, door onder andere Joost Klein die gediskwalificeerd werd en zangers die onder vuur lagen door Palestijnse sjaaltjes. Maar nu is het officieel: in het midden van alle controversies is Zwitserland de officiële winnaar van het Eurovisie Songfestival 2024.

Woede

Het typisch joviale evenement - een van de meest bekeken evenementen op de culturele kalender van de wereld - is de afgelopen dagen in beroering geraakt, toen organisatoren in het Zweedse Malmö probeerden en faalden om de woede te bedwingen die gericht was op de Israëlische delegatie.

In gevaar

De schorsing verhoogde de toch al politiek geladen sfeer, omdat Klein zijn ongenoegen over de aanwezigheid van Israël leek te uiten tijdens een persconferentie op donderdag. Hij steunde een journalist die aan de Israëlische deelnemer, Eden Golan, had gevraagd of ze dacht dat haar aanwezigheid de andere acts en de aanwezige fans in gevaar zou brengen.

Incident

Maar daar bleef het niet bij. Volgens AVROTROS: "Na het optreden van afgelopen donderdag heeft zich een incident voorgedaan. Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom. Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt."

Winnaar

Maar the show must go on, en het Eurovisie ging gewoon door zonder onze Nederlandse kandidaat, waarna Zwitserse zanger Nemo de hoofdprijs binnensleepte. Gekleed in een perzikkleurig en oranje tule jasje voerde Nemo een atletische evenwichtsoefening uit met The Code, dat al meer dan 7,5 miljoen keer is beluisterd op Spotify. Op een draaiende schijf voerde de 24-jarige een schijnbaar natuurkundig uitdagende choreografie uit en raasde door drie minuten rap, drum and bass en opera.