Songfestival-zanger onder vuur door Palestijnse sjaal

screenshot 2024 05 08 at 190729
De Zweeds-Palestijnse zanger Eric Saade, die optrad in de opening act van de semi-finals van het Eurovisie Songfestival, kreeg een standje van de organisatoren voor het maken van een politiek statement. Hij droeg namelijk een Palestijns sjaaltje om zijn pols, wat expliciet verboden was tijdens het evenement. 

Strict verboden

Het tonen van Palestijnse vlaggen is dit jaar strict verboden tijdens het songfestival. De organisatoren van het evenement zeiden donderdag dat ze zich het recht voorbehouden om Palestijnse vlaggen en pro-Palestijnse symbolen tijdens de show te verwijderen. De aankondiging kwam te midden van verhoogde spanningen rond Israëls deelname aan de jaarlijkse muziekwedstrijd over zijn militaire campagne in Gaza.

Oorlog

Ten minste 34.596 mensen zijn gedood in de Palestijnse gebieden tijdens de bijna zeven maanden durende oorlog tussen Israël en Hamas. De meerderheid van hen zijn vrouwen en kinderen. Een cause waar velen hun support voor willen uiten, dus. Michelle Roverelli, hoofd communicatie van de European Broadcasting Union, die de show organiseert, zei dat tickethouders echter alleen vlaggen mogen meenemen en tonen van landen die deelnemen aan het evenement, evenals de regenboogvlag.

Protest

Toch koos de Zweeds-Palestijnse zanger Eric Saade er wél voor om een Palestijns sjaaltje om zijn pols te binden tijdens zijn optreden. Hij hield de microfoon vast met zijn linkerhand, dus de sjaal was zichtbaar tijdens zijn optreden. De 33-jarige zanger heeft eerder zijn woede geuit over de deelname van Israël. Hij zei dat hij protesteerde door deel te nemen aan de openingsact. Vorige maand schreef hij op Instagram: “Als je in onze zogenaamde ‘vrije wereld’ niet langer een symbool van je etniciteit mag dragen, is het voor mij nog belangrijker om mee te doen.”

'Triest'

Tegen Aftonbladet zei Ebba Adielsson, uitvoerend producent Eurovisie Songfestival 2024: "Eric Saade is zich terdege bewust van de regels die gelden wanneer hij op het podium van het Eurovisie Songfestival staat. We vinden het triest dat hij zijn deelname op deze manier gebruikt. Het songfestival is een liveprogramma. Iedereen die optreedt is zich bewust van de regels en we betreuren het dat Eric Saade hiervoor heeft gekozen."
Bekijk het optreden van Eric Saade HIER.