Padel spelregels: zo speel je het

padel spelregels
Padel, een mix van tennis en squash, is enorm populair in landen als Spanje en Mexico. Deze racketsport wordt meestal gespeeld als dubbelspel op een kleinere baan omgeven door glazen wanden. Elk team probeert meer sets te winnen dan het andere. Spelers slaan een onderhandse service diagonaal naar het tegenovergestelde veld. De bal mag één keer stuiteren voordat hij wordt teruggekaatst, ook via de wanden.

Puntentelling padel uitgelegd

Punten worden vergelijkbaar met tennis gescoord. Een punt levert '15' op, twee '30', drie '40' en bij vier punten kan de game gewonnen worden, mits met twee punten verschil.

Regels voor serveren

Bij het serveren moet de bal onderhands geslagen worden en minstens één keer stuiteren in het servicevak van de tegenstander. Directe fouten geven punten aan de tegenpartij.

Regels van een padel tiebreak

In padel wordt bij een gelijke stand van 6-6 in games een tiebreak gespeeld tot 7 punten, waarbij een team met minstens 2 punten verschil moet winnen. Het team dat aan de beurt was met serveren, start de tiebreak door één punt te serveren, waarna teams om en om twee punten serveren. Als een wedstrijd 1-1 in sets staat en een volledige derde set ongewenst is, kan een supertiebreak tot 10 punten gespeeld worden.

Padel dubbelspel regels

Padel wordt voornamelijk in dubbelspel gespeeld op speciaal daarvoor ontworpen banen. De spelregels voor dubbelspel verschillen niet veel van enkelspel, behalve dat je speelt in teams van twee. Bij de service moet de tegenstander de bal laten stuiteren voordat hij gespeeld wordt. Tijdens een rally kan de bal direct uit de lucht geslagen worden of na een stuiter. De bal mag ook via de eigen wanden teruggespeeld worden. Verliest de bal zijn stuiter of raak je direct de wand van de tegenstander, dan verlies je het punt. Teams hoeven de bal niet afwisselend te slaan; wie het best gepositioneerd is, kan spelen. Serveren wissel je wel af per game.

Verschillen tussen padel en tennis 

Uniek aan padel is dat spelers de wanden mogen gebruiken om de bal te spelen. De bal buiten de baan slaan is toegestaan zolang hij terugkeert binnen de speelgrenzen.

Padelbaan en -racket

Een padelbaan is kleiner dan een tennisbaan, met een lengte van 20 meter en een breedte van 10 meter. Het veld is omringd door een combinatie van glazen wanden en hekwerk. Padelrackets lijken op tennisrackets maar zijn kleiner, zonder snaren en voorzien van kleine gaatjes. Ze bestaan in drie vormen: druppel, rond en diamant.