Einde carrière? Johan Derksen aangeklaagd na discriminerende uitspraken

screenshot 2023 12 22 154648 6585a19743c61
Het is hommeles in huize Derksen: meneer is dit keer toch echt over de schreef gegaan. Mirka Antolovic van meldpunt en kenniscentrum Tûmba heeft een officiële aanklacht gedaan wegens belediging en discriminatie in de uitoefening van een ambt.

'Geen Fries'

De aanleiding hiervan is de uitspraak die Derksen eerder deze maand deed over Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA. De presentator noemde de in Ethiopië geboren De Hoop, die is opgegroeid in Friesland, in het programma Vandaag Inside ‘geen Fries’. Hij stelde dat De Hoop niet het recht heeft om zich in te zetten voor de Friese taal, omdat hij niet in Friesland is geboren.

Niet racistisch bedoeld

De Hoop reageerde hierop in een video waarin hij uitlegt dat hij op een boerderij in Wommels is opgevoed door twee Friese ouders. Dat voldoet toch redelijk aan het totaalplaatje. Zelf vond Derksen dat een excuses voor zijn ondoordachte uitspraken toch echter niet toepasselijk was. Volgens hem was het hele fiasco 'niet racistisch bedoeld'. "Ik zag een jongen met een Afrikaanse achtergrond die de Friese taal gaat staan promoten”, aldus Derksen.

1100 meldingen

"We wilden namens discriminatie.nl bekrachtigen dat Derksen, nadat hij al zo vaak tegen het randje van het toelaatbare heeft gezeten, nu ook een grens is overgegaan”, licht Antolovic toe na haar aanklacht. Zij is niet de enige bij wie de uitspraken van Johan een gevoelige snaar hebben geraakt: bij het landelijke meldpunt discriminatie.nl zijn meer dan 1100 meldingen binnengekomen over de uitspraak van Johan, waarvan ruim driehonderd bij de Friese tak waarvan Mirka directeur is. "Dat zijn aantallen waaraan wij niet gewend zijn", liet ze weten. Betekent dit het einde van Johan's televisiecarrière?