Ana & Ray zaten in quarantaine op een zeilboot in Panama: 'Het kon erger'

quarantaine zeilboot
Een wereldreis maken tijdens Covid19? Ana (33) en Raymond (35) doen het! Sinds 1 oktober 2020 reizen zij de wereld rond. De twee maakten zelfs een voorspoedige zeiltocht. Althans dat leek zo..

Quarantaine

Bij aankomst in Panama bleek Raymond doormiddel van een test namelijk corona te hebben. Hierdoor zatten Ana en Ray - zoals Ana hem noemt - eind december tien dagen quarantaine op een zeilboot. "Bij aankomst in Panama op het vasteland is het verplicht voor iedereen om een test te ondergaan óf uit voorzorg veertien dagen in quarantaine te gaan. Ray had de dag voor ons vertrek naar de San Blas eilanden al een flinke oogontsteking opgelopen waarvoor hij antibiotica kreeg. En hoewel we nauwelijks contact hebben gehad met mensen heeft hij op de één of andere manier toch corona opgepikt. Er zat dus niets anders op dan op onze boot in quarantaine te gaan."
Tien dagen op elkaars lip op een boot, best heftig lijkt me?
"Ja, dat is niet ideaal. Maar de sfeer op de boot was goed. Onze medereizigers hebben meteen de knop omgezet toen we het nieuws kregen. Ze namen het ons niet kwalijk en zagen de quarantaine als een grote lange oversteek, maar dan met internet en een minder ruwe zee. Daarnaast konden we zonnen, zwemmen, leuke gesprekken voeren en spelletjes spelen. We beseffen ons goed dat het veel erger kon.." Hadden jullie eigenlijk wel genoeg eten bij jullie?
"Gelukkig lagen we in de haven, waardoor we online eten konden bestellen bij de havenwinkel. De havenmeester bracht onze bestelling per bootje af en bleef dan nog even hangen voor een happy hour (uiteraard op afstand!). De rum uit Puerto Rico was heerlijk." Hebben jullie andere reizigers moeten waarschuwen?
"Nee, we hebben nagenoeg niemand van dichtbij gesproken. Ondanks dat we op reis zijn proberen we wel afstand te houden van medereizigers en lokale bewoners."
Nog even terug naar jullie wereldreis. Hoe is het om nu te reizen? Merken jullie veel van de corona situatie?
"Absoluut, op de meeste plekken moeten we - net als in Nederland - gewoon mondkapjes dragen en zijn op sommige plekken toeristische attracties zoals musea gesloten. Ook moet je rekening houden met het feit dat het openbaar vervoer in veel landen minder rijdt. Daarentegen is 85% van de horeca die het gered heeft in Colombia open. En is er op sommige plekken geen avondklok, plus je krijgt meer kortingen en gratis upgrades in hotels. Maar het fijnste is dat er minder toerisme is en je dus de mooie plekken voor jezelf hebt. Het is behoorlijk uniek om een wereldwonder als Chitzen Itza in Mexico met weinig mensen te kunnen bezichtigen." Hoe kijken andere mensen naar jullie wereldreis? En hebben jullie ook wel eens kritiek gehad dat jullie ondanks corona toch op reis zijn gegaan?
"Een klein aantal mensen in onze kring hebben voorafgaan hun zorgen geuit en vroegen zich af of het wel zou kunnen. Natuurlijk zijn er mensen geweest die de keuze voor een wereldreis in deze tijd opmerkelijk vonden, maar niemand heeft direct kritiek geleverd op ons plan. Daarnaast zijn de lokale bewoners ontzettend blij met onze komst. Ze zien dit ook als teken van hoop dat de toerisme zal terugkomen." Wat is tot nu toe de mooiste plek die jullie hebben gezien?
"Voor mij (Ana) is dat Coco Bandero Cays, één van de San Blas eilanden. De witte stranden, palmbomen en het helder blauwe water vond ik zo paradijselijk. Ra ymond favoriet blijft toch de tocht per paard in Cocora Valley in Colombia tussen de hoogste palmbomen ter wereld."
Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd? Hoelang blijven jullie nog weg?
"We zijn net aangekomen in Costa Rica omdat Panama in een lockdown zit. Het plan is nu om vier weken in Costa Rica rond te reizen. Vanuit daar bepalen we wat onze volgende bestemming zal zijn. Tot midden mei 2021 blijven we in ieder geval buiten Europa. "
Wil je Ana & Ray blijven volgen? Check dan hun Instagram: @whenyoufinallygetthere