Bevrijdingsdag 2024: de leukste activiteiten

43550324 bsr agency 1
Koningsdag is nog maar net achter de rug, of Bevrijdingsdag klopt alweer aan. Er zijn vandaag genoeg activiteiten en festivals door heel Nederland, en wij zetten de leukste voor jullie op een rijtje.

Bevrijdingsdag

Maar allereerst: wat is Bevrijdingsdag precies? Het is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van Nederlands-Indië/Indonesië. We staan vandaag, 5 mei, ook collectief stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. De overheid koos voor deze datum omdat dit de 1e dag was dat de oorlog in Nederland voorbij was.

5 mei-lezing

De eerste activiteit die de moeite waard is om bij te wonen vandaag is de 5 mei-lezing. Deze vindt ieder jaar plaats in een andere provincie en wordt gehouden door een inspirerende spreker. Dit jaar is Limburg aan de beurt en neemt Lilian Gonçalves-Ho Kang You het woord in Roermond. Lilian is jurist, mensenrechtenactivist en voormalig lid van de Raad van State.

Bevrijdingsdagfestivals

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert zoals gewoonlijk 14 bevrijdingsfestivals; in iedere provincie één en twee extra in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Met de ambassadeurs van de vrijheid – Wende, Son Mieux, Claude en Flemming, die op 5 mei over Nederland zullen vliegen van festival naar festival – beloven de festivals weer een groot succes te worden. Er worden in totaal 300 optredens gegeven, dus naast hen treden er ook nog allerlei andere zangers, zangeressen, dj's en bands op.

Dance 4 Liberation

In Zwolle wordt Dance 4 Liberation georganiseerd. Met een capaciteit van 35.000 bezoekers kan de organisatie een grote hoeveelheid aan festivalgangers kwijt op de Wijthmenerplas. Liefhebbers van hardstyle, techno maar ook mainstream muziek verzamelen zich en tussen de ruim 40 acts zien we onder andere Bizzey, Kriss Kross Amsterdam, Parfait en Roxy Dekker. 

Huizen van Verzet

Verschillende huizen, winkels en scholen door heel Nederland openen hun deuren voor bezoekers om hen de kans te geven kennis te maken met de plekken waar Joden hebben gewoond, gewerkt en ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overlevenden en nabestaanden vertellen hun persoonlijke verhaal in huiskamers, cafés en schoollokalen die het toneel waren van een schrijnende geschiedenis, terwijl deskundigen deze ervaringsverhalen aanvullen met verdere informatie. 

Vrijheidsvuren

Als traditie worden er 's ochtends vroeg vanuit Wageningen verschillende vrijheidsvuren opgehaald. Deze worden door jongeren lopend in estafette naar verschillende steden gebracht om daar vervolgens het vrijheidsvuur officieel te kunnen ontsteken. Dit jaar doen er maar liefst 2500 lopers van 107 loopgroepen mee!

Het Amsterdams Verbond

Het Amsterdams Verbond is inmiddels uitgegroeid tot het grootste festival van Noord-Holland op 5 mei. Het evenement staat bekend om het presenteren van de crème de la crème uit de hiphop-scene.