Sharon & Peer vieren hun mini-pensioen: 'Onze matrassen zijn bevroren'

header blogsharonpeer vierenhun mini pensioen met 30in een camper zelfsonze matrassenzijn bevroren3
Waarom zou je tot je 65e wachten om met pensioen te gaan, als je ook gewoon rond je 30e al op reis kunt gaan? Peer en Sharon lieten alles achter in Nederland en zijn met mini-pensioen.

Terwijl hier in Nederland de sneeuw naar beneden dwarrelt en we voorzichtig spreken over een Elfstedentocht, is het in Zweeds Lapland pas écht koud. -30 graden om precies te zijn. De plek waar Peer (34 jaar) en Sharon (32 jaar) zich nu tijdens hun wereldreis bevinden.
[caption id="attachment_279721" align="aligncenter" width="510"]
mini-pensioen
Peer & Sharon tijdens hun wereldreis[/caption]We moeten het toch even zeggen, een wereldreis maken terwijl er bijna overal een reisverbod geldt vanwege Corona, kan dat wel?
„Ja, wij snappen heel goed dat dit een beetje gek klinkt. Maar nog voordat er sprake was van een pandemie hadden wij ons huis al verkocht en onze banen opgezegd. Dan zijn er twee opties: of opnieuw een huis en een baan zoeken of kijken wat er nog wel mogelijk is. En die nieuwe mogelijkheid vonden we in onze camper. We zijn met onze reis gestart in Zweden want daar was het destijds nog geel. De reacties die we krijgen zijn eigenlijk alleen maar heel positief. Mensen kennen ons verhaal en begrijpen onze keuze."
Oke, maar vertel! Jullie zijn op mini-pensioen. Hoe zijn jullie eigenlijk op dat idee gekomen?
In 2018 hebben we samen zeven maanden gereisd. Dit was zo mooi en bijzonder om samen te doen, dat gevoel wilden we heel graag voor een onbepaalde tijd ervaren. Daarom hebben we de keuze gemaakt om niet nogmaals een verlof op te nemen, maar om echt met ‘mini-pensioen’ te gaan. We zeggen vaak tegen elkaar: 'Waarom zouden we wachten tot ons pensioen? Dan zijn we oud en kunnen we vast niet meer reizen zoals we nu doen.'"[caption id="attachment_279680" align="aligncenter" width="510"]

Peer & Sharon in Zweeds Lapland[/caption]

Spaartips

‘Even’ je huis verkopen en je baan opzeggen, dat doe je niet zomaar toch? Hoe was het om alles achter jullie te laten?
„Dat was best een pittige keuze. We hadden allebei een hele toffe baan.
Peer als makelaar, Sharon als docente Frans op een middelbare school in Utrecht. Het is best intens om afscheid te nemen van iets waar je zoveel liefde en energie van krijgt. We hebben zes jaar met zoveel plezier in ons appartement in Den Bosch gewoond, dan is het toch ineens gek als de nieuwe bewoners de sleutels krijgen. Peer had het hier trouwens een stuk minder moeilijk mee. Hij zei steeds: ‘Het zijn maar stenen’, maar dit ligt voor een makelaar vast anders dan voor een Frans docent."
Hoe ziet jullie ‘mini-pensioen’ er tot nu toe uit?
„Door corona hebben we onze plannen wel moeten wijzigen. Wij zouden starten in Jordanië om vanuit daar over land naar Saudi-Arabië en Oman te reizen. Om vanuit hier Azië in te trekken en vervolgens richting Australië te gaan. Dit kon natuurlijk kon dit niet doorgaan. Daarom hebben we ervoor gekozen om een camper te kopen en daarmee Europa te ontdekken."
Europa is best een duur werelddeel. Hoe lang hebben jullie eigenlijk moeten sparen?
„Wij hebben veel geluk gehad met de verkoop van ons huis. Daarnaast hebben we ook gewoon keihard moeten werken. En we hebben geen kids, dat scheelt een hoop qua sparen."
Hebben jullie nog spaartips?
„Onze tip is heel cliché, maar als je goed wilt sparen voor je droomreis
moet je prioriteiten stellen. Het is echt goed om bewust na te denken waar je geld aan uitgeeft. Wij rekenen eigenlijk altijd in reizen. ‘Voor deze broek heb je ook een hotelovernachting in Parijs of voor deze nieuwe televisie heb je ook een ticket naar Japan.’ "

Bevroren Duo Penotti

Hoe reageren de lokale bewoners eigenlijk op jullie komst?
„De Zweedse en Noorse bevolking is super lief en nieuwsgierig naar ons verhaal. Ze zijn 'gewoon' blij dat we er zijn." Wat is het mooiste dat jullie tot nu toe hebben meegemaakt?
„Het moment dat we Lapland hebben bereikt met onze bus. Het reizen met soms wel -30 graden en veel sneeuw is daar namelijk echt een grote uitdaging. Het geeft dus wel een kick als je uiteindelijk na 3500 km je bestemming bereikt. Als dan ook nog het Noorderlicht begint te dansen terwijl je boven op je bus staat; kippenvel! Maar dit klimaat geeft ook wel andere uitdagingen en die zijn soms iets minder leuk. Alles bevriest, maar echt alles! Van leidingen, tot shampoo, tot wasmiddel, tot de Duo Penotti. Zelfs ons matrassen zitten aan de wand vastgevroren. Maar ja: 'Why worry?'. We zijn super dankbaar dat we nu de kans hebben om samen te reizen."
[caption id="attachment_279678" align="aligncenter" width="510"]
mini-pensioen
Peer & Sharon bij het Noorderlicht[/caption]
Wil je Peer & Sharon blijven volgen? Check dan hun Instagram: @minipensioen