Ben je al op de hoogte? 'Pastaatje klappen' is 'Netflix and Chill' 2.0

pastaatje
Wie denkt dat 'Een pastaatje klappen' alleen een bord bolognese wegbeuken betekent heeft onder een steen geleefd. 'Een pastaatje klappen' heeft namelijk ook een heel andere connotatie.
Als je het letterlijk neemt dan betekent het snel ergens een pastaatje eten. Maar het begrip heeft - denk aan 'Netflix and Chill' -ook een tweede betekenis gekregen. Onder jongeren wordt er met 'Een pastaatje klappen' namelijk gedoeld op een lekker avondje seks - zonder pasta weliswaar.
Word je via een datingsapp gevraagd om voor de avondklok nog even snel 'Een pastaatje te klappen'? Dan kan je er dus gif op innemen dat hij/zij niet de sterren van de hemel voor je zal koken, maar je eerder alle hoeken van zijn/haar kamer wil laten zien. Naderhand samen een pastaatje eten zit er dan overigens meestal niet in.
Waar deze term vandaan komt is voor ons nog een raadsel. Al ligt het sterk in lijn met de eufemismen die wel al jaren gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het onschuldige 'kopje thee' na het uitgaan, 'het koffietje' in het park of het 'drankje doen' op een terras. Het zijn stuk voor stuk verkapte uitnodigingen voor een avontuurtje.
Het voordeel daarvan is, is dat ze blauwtje-proof zijn. Het 'onschuldige' kopje thee/ pastaatje kan namelijk eenvoudig worden uitgelegd als de letterlijke betekenis wanneer de tegenpartij afwijzend reageert. Tot slot is deze uitdrukking uitermate geschikt voor gebruik bij bijvoorbeeld ouders, docenten of anderen die niet zo nodig op de hoogte hoeven worden gesteld van jouw seksuele activiteiten en hierdoor denken dat je op een gulzige manier van pasta vreten doelt.
Heb jij nog een pastaatje geklapt dit weekend?