Ritchy's Romance: Het is als een XTC-pil die voor het eerst inslaat

header ritchysromance 1 2 1
Een aantal momenten in je leven zal je nooit vergeten. Je eerste keer uitgaan, je ontmaagding van 20 seconden, het overgeven door een specifieke dranksoort en het allerbelangrijkste: je eerste liefde. Het is een blik, een moment dat je niet kunt beschrijven. Een tinteling, een gevoel dat je lichaam overneemt en vergelijkbaar met eerste keer dat een XTC-pil inslaat. Je kiest er niet voor, het overkomt je. Je kunt tegen iemand aanlopen in de kantine, het kunnen blikken zijn die elkaar kruizen in het ov of bij iemand die je altijd al kende gaat in ene in een ander licht staan.

Straatverbod

Bij mij was het trouwens op een voetbalveld. Ik zag je en ben je daarna nooit meer vergeten. Jij zag mij en voelde trouwens niet hetzelfde, maar als je maar lang genoeg blijft hangen komt het goed. Of je krijgt een straatverbod, in beide gevallen heb je in ieder geval goed je best gedaan. Hoe dan ook, je eerste liefde blijft altijd speciaal.

Magisch


Je eerste liefde heeft de magie van een Disneyfilm, het script van een romcom en het einde van een tranentrekker.
Het is voor iedereen zo herkenbaar, maar zo uniek op zijn eigen manier. Ik heb en had altijd een vrij sterke mening, maar bij mijn eerste liefde ging alles overboord. Sushi vond ik smerig, maar jij vond het heerlijk. Drie keer raden wie er vanaf dat moment een nieuw favoriet gerecht had? Ik was een schoffie en dat kon je horen aan alles, jij was netjes en sprak ABN. Drie keer raden wie dat twee maanden later ook was of in ieder geval probeerde?Daar moet ik je trouwens nog steeds voor bedanken, want daar heb ik nu nog steeds profijt van en al helemaal in vergelijking met wat het was. Alle dingen werden in een ander daglicht gesteld, omdat je kijk op de wereld veranderde door hoe alles op dat moment voelt.

Dramatiek

Weet je waarom je eerste liefde ook vergelijkbaar is met een film? Dramatiek. Een aflevering van Gossip Girl kent minder drama dan je eerste relatie. Alles weegt zoveel zwaarder dan het daadwerkelijk is. Ik ben misschien wel redelijk emotioneel en gevoelig van mijzelf, maar als ik terugkijk naar die periode schaam ik me soms bijna.
Je zei ergens nee op en ik had het gevoel dat je het uit ging maken. Je zei vandaag even niet en ik dacht dat het voorbij was. Je reageerde niet snel genoeg en ik dacht dat ik iets fout had gedaan. Als je nu zo denkt en reageert op alles in je dagelijkse leven, dan ben je waarschijnlijk binnenkort werkloos, blijf je voor altijd alleen en heb je vaker ruzie dan nodig is. Stel je voor dat je niet snel genoeg reageert en mensen meteen van het slechtste uitgaan. Dat betekent dat ik met mijn huidige app gedrag weinig mensen overhoud. Je eerste liefde is eigenlijk een soort van sprookje dat je leert met de realiteit om te gaan. DIT VIND JE OOK LEUK: WELKOM BIJ DE CLUB VAN BINDINGSANGST

Hemel en hel op aarde

Buiten alles wat het heftig maakt, vergeet ik nooit meer hoe mooi mijn eerste liefde was. Het kon buiten stormen, maar de kamer lichten op als jij erin was. Er waren momenten dat ik slecht nieuws kreeg en er doorheen zat, alleen jij kon dat naar iets positiefs draaien. Je kende me voor mijn gevoel beter dan ik mijzelf nu ken. Je was mijn hemel en hel op aarde, iets wat ik nooit zal en kan vergeten.
Ik heb in de tussentijds trouwens een teiltje voor mezelf gepakt en het handboek van clichés benoemen weggelegd. Het komt erop neer dat wat we ook doen, onze eerste liefdes zullen altijd een rol spelen. Je bent iemand aan het daten en je vergelijkt het gevoel dat je daarbij hebt met het gevoel van vroeger. Je vergelijkt je huidige omstandigheden met je partner met hoe makkelijk het in je eerste liefde ging.

Blijven zoeken naar wow-effect

We blijven zoeken naar een wow-effect, omdat je dat ooit ervaren hebt bij je ‘eerste.’ We blijven zoeken naar een plaatje wat nog geen lijnen had en daardoor perfect lijkt. Je eerste liefde is pure onwetendheid, het is een paradijs zonder blauwdruk. De heimwee naar je eerste liefde is een illusie, want dat gevoel krijg je nooit meer terug.
Waarschijnlijk spreek je je eerste liefde niet eens meer. Toch zullen sommige gesprekken altijd bij blijven. Maar dat we aan jullie denken betekent niet dat we jullie nog willen, dat betekent dat jullie een stukje van ons zijn. We worden allemaal ouder en wijzer, maar blijven vasthouden aan waar we in geloofde toen we jong en naïef waren. Geen relatie is voor altijd behalve je eerste, omdat die je voor altijd bij blijft. Onze film won misschien geen Oscar, maar ik kijk hem nog altijd graag.

Een ding zeker

Soms is kunst niet bekroond met een prijs, kijk maar naar Leonardo DiCaprio voor Wolf of Wallstreet. Misschien is het geen einde als Doornroosje, maar door mijn eerste liefde weet ik één ding zeker. Op een dag krijg ik mijn: “En ik leefde nog lang en gelukkig” en jij ook. DIT VIND JE OOK LEUK: EEN BRIEF AAN ALLE MOEDERS