Albert Verlinde ligt 'wakker van de pijn' na kritiek Vandaag Inside

albert verlinde
Albert Verlinde ligt naar eigen zeggen wakker van de kritiek die hij kreeg na de veelbesproken uitzending van Vandaag Inside. Hierin maakte Johan Derksen een racistische opmerking over politicus Habtamu de Hoop, waarna Verlinde zijn lach niet kon houden. 

Op de blaren zitten

Het is duidelijk dat Verlinde op de blaren moet zitten na zijn ongemakkelijke move. De Hoop is geboren in Ethiopië en opgegroeid in Friesland. In de uitzending maakte Derksen de misplaatste opmerking dat De Hoop geen Fries is, net zoals de presentator zelf geen Surinamer is. 

Veel spijt

Verlinde zegt zelf erg veel spijt te hebben van zijn lacherige reactie hierop: “Ik zit op dat moment in een reflex. Niet een weldoordachte, gemonteerde keuze, maar gewoon op dat moment. Dan krijg je vervolgens dat allemaal over je heen, dat je zit te lachen. Die lach is omdat je denkt: nou, en door naar het volgende. Ik had in die uitzending al een heel verhaal over antisemitisme gehouden en toen het gebeurde, had ik een soort reflex in je hoofd van: ja, ik ga nou niet wéér een nummer maken.

Slapeloze nachten

Het lijkt erop dat Verlinde zijn hachje toch nog even erg snel probeert te redden door de sympathie van het publiek op te wekken. De theatermaker wil natuurlijk niet net zoals Jan en Alleman gecanceld worden. Hij vertelt dat hij zelfs slapeloze nachten heeft omdat sommige mensen hem een racist noemen. "Ik lig wakker van die pijn. Natuurlijk lig je er wakker van", vertelt hij in het gesprek. "Ik vind het verschrikkelijk dat je die verwijten en scheldpartijen krijgt, terwijl het mijn leven lang hoog in het vaandel staat dat iedereen mee mag doen."  Misschien de volgende keer dan toch even nadenken voordat je zo'n reactie tentoonstelt op nationale televisie, Albert.