Deze straf krijgt Ben Saddik voor idiote trap richting Rico Verhoeven

screenshot 2024 05 23 at 154149
Kickboksorganisatie Glory heeft Jamal Ben Saddik voor een half jaar geschorst. De 33-jarige Belg krijgt de straf voor een trappende beweging naar Rico Verhoeven.

Chaotisch tafereel

Op 9 maart, na de halve finale tussen Rico Verhoeven en Nabil Khachab, wisselden de twee zwaargewichten woorden die al snel uitmondden in een chaotisch tafereel toen de hoekmannen van beide vechters zich ermee gingen bemoeien. Jamal Ben Saddik, die aanwezig was als een van de cornermannen voor zijn teamgenoot Khachab, maakte een schoppende beweging richting Verhoeven.

'Ongelooflijk en onacceptabel'

Officials en beveiligingspersoneel waren al aanwezig in de ring en haalden de twee snel uit elkaar voordat er ook maar één slag werd uitgedeeld. Zelfs Khachab mengde zich in de strijd om de rust te herstellen. Toen Verhoeven uiteindelijk bij de microfoon kwam, kastijdde hij het gedrag van Jamal en riep hij op tot een sportverbod voor Saddik. “Je zag wat hier gebeurde,” zei Verhoeven. “Je zag Jamal, de kick maken. Als de sodemieter. We moeten deze man verdomme verbannen uit het kickboksen. Dit gedrag is ongelooflijk voor de kickboksring. Ongelooflijk en onacceptabel.”

Schorsing

In een verklaring zei de promotor: “GLORY heeft haar onderzoek afgerond naar het in-ring incident na de halve finale partij tijdens de GLORY Heavyweight Grand Prix op 9 maart 2024. Als gevolg hiervan heeft GLORY een schorsing van 6 maanden opgelegd aan Jamal Ben Saddik voor zijn acties die het risico liepen op het aanzetten tot geweld en schade hadden kunnen veroorzaken aan deelnemers, fans en officials.”

Tuchtregels

Naast de gedragscode van GLORY moeten Nederlandse atleten en sportscholen zich houden aan de Tuchtregels van de Vechtsport Autoriteit (VA). De VA vereist dat promotors deze regels opleggen en overtredingen bestraffen. Deze straffen worden door de VA in heel Nederland opgelegd, wat betekent dat Ben Saddik de komende maanden geen evenementen in Nederland kan bijwonen.

Beschermen

GLORY CEO Marshall Zelaznik voegt toe: “In de samenwerking met de VA en door ons te houden aan het precedent dat door hen is geschapen, was het duidelijk dat ons gezamenlijke doel is om de sport altijd in het best mogelijke licht te vertegenwoordigen. De beslissing die we hebben genomen is in lijn met deze doelstelling. Bij GLORY zullen we ook onze procedures en processen herzien om er zeker van te zijn dat we de kickbokssport, de geweldige atleten die meedoen en onze fans beschermen”.