Duncan Laurence onthult: 'Songfestival kritiek was verschrikkelijk'

duncan laurence mia nicolai dion cooper avrotros
Het was een ware tragedie: Mia en Dion, zeeziek op een ronddraaiend plateau tijdens het Songfestival. De enige op wie ze konden leunen voor advies en steun was coach Duncan Laurence, die een paar jaar daarvoor de competitie won. Maar deze dealde ook met bakken kritiek door de manier waarop hij het koppel coachte. 

Burn-out

De negatieve berichtgeving had zo'n grote impact dat ze al tegen een burn-out aan zaten terwijl het Eurovisie Songfestival nog niet eens was begonnen, laat de zanger nu weten. "We wisten niet meer hoe we het nog goed konden doen. We hoefden bij wijze van spreken maar een scheet te laten of het was al verschrikkelijk. We waren clickbait geworden", volgens Duncan.

Wekenlang bespot

Het duo kwam onder vuur te liggen en werd wekenlang bespot nadat ze bij hun eerste twee gezamenlijke liveoptredens vals zongen en op het songfestival niet door de halve finale kwamen. Daarna kreeg Duncan commentaar voor zijn slechte coaching, wat alleen nog maar versterkt werd toen hij zelf gezellig optrad in de finale van het Eurovisie, terwijl zijn team beteuterd aan de zijlijn op een bankje zat. 

Darkest hour

De media-aandacht werd volgens Laurence "heel gemeen". "Op een gegeven moment lag ik in bed in Liverpool en je weet: 'Ik moet eruit en ik moet de media te woord staan.' Ik vond het heel erg voor ze. Het heeft veel stukgemaakt." Laurence beschrijft zijn tweede songfestivalavontuur zelfs als zijn 'darkest hour'. "Ik probeerde echt iets uit liefde te doen en nieuwe artiesten te helpen waarin ik geloofde. En nog steeds vind ik het geweldige artiesten." Met Mia en Dion heeft de zanger naar eigen zeggen nog sporadisch contact. "We hebben allemaal onze tijd genomen om dit op onze eigen manier te verwerken. Er is zoveel gebeurd, het is goed om elkaar de ruimte te geven."