Huilen: rampzalig nieuws voor fans van broodje rookworst

45347610 bsr agency 1
Nederland staat niet bepaald bekend om zijn spetterende cuisine. Maar als we dan toch iets moeten kiezen, is een broodje rookworst met mosterd wel een van de meest iconische snacks die we hebben in ons koude landje. We hebben echter een heel slecht nieuwtje: de 'rooksmaak' van je BBQ-saus, borrelnootje of rookworst gaat verdwijnen. De Europese Unie gaat de smaakstof die zorgt voor die rooksmaak namelijk verbieden. Uit onderzoek is gebleken dat er gevaarlijke stoffen in zitten die kankerverwekkend kunnen zijn.

Aroma's 

Kunnen we dan helemaal nergens meer van genieten? Voedingsexpert Ijsbrand Velzeboer neemt voor NOS de ingrediëntenlijst van een zakje notenmix met BBQ-smaak eens goed onder de loep. "Suiker, zout, aroma, heb je het weer, twee aroma's. Dit is echt een knutselrecept hoor. Het probleem is de onbekendheid met de lange termijneffecten".

Ongecontroleerd

Of de stoffen later voor problemen zorgen, is dus nog niet duidelijk. Maar de EU gaat uit van een worst case scenario. Letterlijk. Rookworsten werden voor de introductie van allerhande synthetische smaakstofjes altijd gerookt boven een vuur. Toch is ook die methode volgens voedingsexperts niet echt gezond. Als we Velzeboer moeten geloven: "Als je het ongecontroleerd op een smeulend vuurtje doet, kijk maar aan de binnenkant van de rookkast, dat is ook teer wat erop neerslaat. Die teer bestanddelen gaan wel mee met het eindproduct."

'Een stuk saaier'

Rookworsten en andere voedingswaren die rookaroma's gebruiken worden waarschijnlijk niet van de schappen geschrapt, maar er gaat wel zeker weten iets veranderen aan de smaak. Volgens Velzeboer: "Ja, dat wordt een stuk saaier. Laten we wel wezen, het maakt het product wel lekkerder." Het kan nog wel even duren voordat het verbod op de rookaroma's ingaat. Makers van de producten krijgen één à twee jaar de tijd om te zoeken naar een alternatief. Dat wordt dus het komende jaar extra veel rookworsten en 'BBQ' items inslaan, voordat we collectief vaarwel kunnen zwaaien.