Ingang gebouw UvA beklad met rode verf

ingang roeterseilandcampus uva beklad met rode verf
Het is al een tijdje rumoerig op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam, waar honderden studenten en medewerkers zich verzamelden om hun steun te betuigen aan pro-Palestijnse demonstranten. De ingang van het ABC-gebouw op de campus is vanochtend vroeg opnieuw beklad. Met rode verf zijn onder meer de teksten ‘Shame on UvA’ en ‘People over property’ geschreven.

Frustratie

Een schoonmaakploeg is bezig de verf met een hogedrukspuit te verwijderen. Buiten het gebouw zit student politieke wetenschappen Wictor. Hij zegt begrip te hebben voor de actie. “Ik denk dat dit een uiting is van frustratie van de studentenactivisten. Ik ken mensen die gewond zijn geraakt door het politieoptreden bij de demonstraties.” Hij verwacht dat de protesten zullen voortduren zolang de universiteit niet tegemoet komt aan de eisen van de pro-Palestijnse demonstranten.

Weer open

Of dat donderdag ook weer gaat gebeuren, weet hij niet. “Ik denk dat mensen ook heel moe zijn, maar ik weet wel zeker dat er nog weer acties zullen volgen.” Vorige week werd het pand ook al beklad. Ook zijn er online video's opgedoken waarop schade in de Universiteit te zien is, voorheen hadden de demonstranten het voornamelijk gemunt op het plein voor de school. 

Mobiele eenheid

Het college sloot de deuren deze week voor twee dagen nadat een demonstratie op de Roeterseilandcampus maandag was uitgemond in een bezetting en vernielingen, omdat het College van Bestuur (CvB) naar eigen zeggen "geen verantwoordelijkheid kon nemen voor de veiligheid" van mensen die aanwezig waren op UvA-locaties. De Mobiele Eenheid moest namelijk binnengevallen nadat demonstranten verschillende ingangen van het pand hadden gebarricadeerd.