ME grijpt in na vernielingen aan Universiteit van Amsterdam

screenshot 2024 05 14 at 150101
Het is al een tijdje rumoerig op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam, waar honderden studenten en medewerkers zich verzamelden om hun steun te betuigen aan pro-Palestijnse demonstranten. De ME is gisteren zelfs binnengevallen nadat demonstranten verschillende ingangen van het pand hadden gebarricadeerd.

Protesten

De demonstratie volgt op vergelijkbare protesten die vorige week plaatsvonden in Amsterdam en andere steden. De actievoerders uitten kritiek op het universiteitsbestuur voor het inschakelen van de politie. De Universiteit van Amsterdam had weliswaar toestemming gegeven voor de demonstratie, mits deze vreedzaam zou verlopen.

Campus gesloten

De komende twee dagen blijven de deuren van alle UvA-campussen gesloten, omdat het College van Bestuur (CvB) naar eigen zeggen momenteel "geen verantwoordelijkheid kan nemen voor de veiligheid" van mensen die aanwezig zijn op UvA-locaties. Er geldt een uitzondering voor de faculteiten geneeskunde en tandheelkunde, omdat deze studenten les krijgen in ziekenhuizen en klinieken. De UvA meldt ook dat niet van docenten wordt verwacht dat ze op korte termijn kunnen overschakelen op online onderwijs.

Schade

Er zijn online video's opgedoken waarop schade in de Universiteit te zien is, voorheen hadden de demonstranten het voornamelijk gemunt op het plein voor de school. Een rechts Twitterprofiel vergelijkt de demonstranten zelfs met aanhangers van H*mas.