Personeel AVROTROS haalt fel uit naar omroep en Cornald Maas

screenshot 2024 05 14 at 160254
Een groep medewerkers van AVROTROS is niet blij met de manier waarop de zender gehandeld heeft nadat Joost Klein gediskwalificeerd werd voor het Eurovisie Songfestival. De Telegraaf schrijft dat de personeelsleden daar een brief over hebben gestuurd naar de directie.

Onverklaarbaar

In de brief zouden de medewerkers melden dat ze de gekozen aanpak van de omroep 'onverklaarbaar' vinden. "Het eerste wat AVROTROS en in het bijzonder Joost hadden moeten doen, is excuses aanbieden en duidelijk maken dat intimidatie, laat staan bedreiging, nooit de bedoeling was."

Reactie van AVTROTROS

"Na het optreden van afgelopen donderdag heeft zich een incident voorgedaan. Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom", schreef AVROTROS na de aanvaring van Joost. "Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt."

'Teleurgesteld en ontdaan'

"AVROTROS vindt de maatregel heel zwaar en disproportioneel. We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident", aldus de omroep, die zei "heel teleurgesteld en ontdaan" te zijn, mede voor de miljoenen fans. "Wat Joost Nederland en Europa heeft gebracht, had niet zo mogen eindigen."

Compassie

De AVROTROS medewerkers vinden dat er wel wat meer compassie voor 'de andere kant' had mogen zijn, in plaats van de slachtofferrol die de omroep in plaats daarvan heeft aangenomen. Ook zouden de personeelsleden in de brief het gedrag van commentator Cornald Maas, die op camera "Fuck you" zei tegen de organisatie van het songfestival, "ongepast" noemen.

Vonnis

Joost Klein zit ondertussen nog even in spanning: het onderzoek van de politie in Malmö is inmiddels afgerond. Dat ligt nu bij het Openbaar Ministerie van Zweden, dat verder onderzoekt of Klein vervolgd wordt. Het onderzoek duurt een paar weken, aldus een woordvoerder van de politie.