Déze straf riskeert Joost Klein voor bedreiging cameravrouw

65508055 bsr agency 1
Songfestival-legende Joost Klein heeft het toch aardig bont gemaakt. Zou hij eerst alleen een 'dreigende beweging' hebben gemaakt richting een cameravrouw, ligt haar apparatuur blijkbaar toch aardig aan diggelen. Dennis Martinsson, assistent-professor Zweeds strafrecht aan de Linnaeus Universiteit, vertelt wat Joost door zijn misstappen mogelijk boven het hoofd hangt.

Gevangenisstraf

Dennis vertelt in gesprek met De Telegraaf dat de zanger gelukkig niet hoeft te vrezen voor een gevangenisstraf. “De drempel voor het openen van een vooronderzoek ligt in Zweden heel laag, maar de meeste zaken waarbij een vooronderzoek wordt geopend, leiden niet tot een aanklacht”, legt hij uit. 

Verzachtende omstandigheid

Hij vervolgt: “Het woord van de cameravrouw tegen het woord van Joost Klein is al voldoende voor het openen van een vooronderzoek. Eventueel aanwezig bewijs in de vorm van een video-opname kan de claim van de cameravrouw ondersteunen, maar ook verzachtende omstandigheden aandragen voor Joost Klein. Als daarop te zien is dat hij aangeeft niet gefilmd te willen worden en de cameravrouw doet dit toch, dan kan dat als een verzachtende omstandigheid gelden.”

Bewijs

Er kunnen weken overheen gaan voordat er meer duidelijkheid komt over een eventuele vervolging. “De openbaar aanklager gaat nu bepalen of er genoeg bewijs is om deze zaak voor de rechter te brengen,'' aldus de strafrechtdocent. De kans dat Joost in de bajes verdwijnt is nagenoeg nihil, weet hij. “Een boete is het waarschijnlijkst. De hoogte van die boete hangt in Zweden af van je inkomen. Zelfs als hij, naast een dreigend gebaar, ook een verbaal dreigement heeft geuit, dan zal hij waarschijnlijk maximaal een boete krijgen. Maar eerlijk gezegd betwijfel ik of er wel een aanklacht komt.”

'Sterke persoonlijkheid'

Joost is zelf ondertussen in ieder geval weer veilig in Nederland aangekomen, nadat hij blijkbaar een nachtje heeft mee-gefeest met de Songfestival afterparty. Hoe het met hem gaat? Gisteren liet Twan van de Nieuwenhuijzen, Head of Delegation bij AvroTros en voorzitter van de selectiecommissie, weten dat het “best wel oké” gaat met de Europapa-zanger. "Joost is een knappe en sterke persoonlijkheid. Zo staat hij daar in en zo gaat hij ermee om.”