Roy Donders openhartig over drugsverslaving: 'Liters lachgas, wijn en xtc'

roy donders
De welbekende stylist van het Zuiden doet een boekje open over de keerzijde van het leven als bekende Nederlander in zijn gloednieuwe autobiografie (wie heeft die ook niet tegenwoordig?) genaamd ‘Gewoon Royke’ en in het Algemeen Dagblad. De 33-jarige Roy Donders praat over zijn drugsverslaving en het feit dat het voor hem allemaal niet meer hoefde op een gegeven moment.
Zijn drugsverslaving, ja, dat was nogal een groot ding. Roy vertelt dat hij moeilijke momenten beleefde door alle aandacht die hij kreeg. We kennen Roy nu als volkszanger, stilist en kapper, daarnaast speelt hij ook de hoofdrol in de reality-tv serie ‘Roy Donders Altijd Wat Bijzonders’. Hij greep naar verdovende middelen om de hectische tijd na zijn doorbraak te kunnen doorstaan.

Simpele jongen

Roy Donders omschrijft zichzelf als een ‘simpele jongen met simpele mensen om zich heen, uit die simpele volkswijk in Tilburg’, maar zo ‘simpel’ bleek het uiteindelijk niet te zijn. Bussen met fans die langs zijn huis reden, de bakker waar hij zijn worstenbroodjes kocht en zijn winkel vol met huispakken; Roys leven zag er plotseling heel anders uit. De ondernemer ontving de aandacht met open armen, zonder de consequenties van het zijn van een BN’er in het vizier te houden.

Burnout

En zo kwam hij terecht in wat Roys zus Rian een ‘mini-burnout’ noemt. ‘Ik wil mijn leven terug’, citeert hij in zijn boek, ‘Iedereen trekt aan mij, iedereen wil wat van mij.’ Toen kwamen zijn opa en oma te overleden, zijn winkel ging failliet, zijn relatie ging stuk én er kwam een eind aan zijn televisieserie. Weer sloeg zijn leven volledig om en dit keer haalde hij verdovende middelen in huis om het gat van aandacht te vullen. Hij vertelt openlijk dat er soms wel vier of vijf flessen per avond doorheen gingen.

Coronavirus 

Net toen ons Royke alles weer een beetje op de rit begon te krijgen, kwam het coronavirus. Roy zag het allemaal niet meer zitten en voelde zich enorm slecht. Hij had plots ook veel meer tijd. ‘Nooit had ik zoveel rust en tijd gehad. Vanaf mijn 14de heb ik altijd wel gewerkt. In de kapperszaak, in mijn winkel, op kledingparty’s: ik was altijd bezig’, aldus Roy. Daarom ging hij nog meer feesten dan voorheen. Het Algemeen Dagblad schrijft dat hij soms wel litertanks lachgast gebruikte op een avond: ‘Soms ook in combinatie met drank en xtc. Regelmatig dacht ik: waar ben ik? Wat doe ik hier?

Leven weer op de rit

In 2021 slaat alles voor de laatste keer om: hij ontmoet Michelle Bibi, de vrouw met wie hij afgelopen jaar hun dochter Romi hebben gekregen. Mentaal gaat het een stuk beter met Roy: hij heeft er weer zin in en is weer lekker aan het ondernemen. Voor de liefhebbers is hij zeker nog altijd in te huren op je feestje. Volgend jaar opent hij een B&B aan huis met Michelle. Én er komt ook een gloednieuw seizoen van ‘Roy Donders Altijd Wat Bijzonders’ die eind deze maand te zien zal zijn op TLC en Discovery+!
Beeld: ANP