Joost toch niet onschuldig? 'Camera gebroken'

63002908 bsr agency 1
Heel Nederland was afgelopen weekend in rep en roer omdat Joost Klein, die ons land vertegenwoordigde in het Eurovisie Songfestival, gediskwalificeerd werd. Waarom? Hij had een 'dreigende beweging' gemaakt naar een cameravrouw. Maar nu horen we vanuit de Zweedse media dat het akkefietje misschien wel niet zo onschuldig was als we dachten.

'Dreigende beweging'

Volgens AVROTROS viel het allemaal wel mee. Zij lieten eerder weten: "Na het optreden van afgelopen donderdag heeft zich een incident voorgedaan. Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom. Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt."

Strafbaar

De politie was het daarmee eens en zei dat het erom ging of er strafrechtelijk strafbare bedreigingen waren geuit. Het was geen geval van mishandeling. De politie in Zweden wilde niet reageren op vragen of ze camerabeelden van het incident van donderdagavond hebben ontvangen, zei een woordvoerder zondag. “Die vraag maakt deel uit van het onderzoek,” volgens hen.

Camera kapot

De Zweedse krant Aftonbladet meldt echter dat Joost zich wel dégelijk gewelddadig gedroeg naar de cameravrouw. Volgens een bron van de krant gedroeg Joost zich erg agressief en was de cameravrouw zeer geschrokken. De krant schrijft dat er meerdere getuigen zouden zijn van het incident, dat plaatsvond nadat Joost van het podium was afgekomen. Ook vertelt de krant dat de camera van de vrouw gebroken zou zijn. AVROTROS is sinds dit nieuwtje niet bereikbaar geweest voor commentaar.