Levensgevaarlijk: brug in Rotterdam staat op instorten

nick sexton i734f2b9vj0 unsplash 1 1
Dit jaar dreigen rijstroken dicht te moeten wegens instortingsgevaar van de Van Brienenoordbrug, waarschuwen burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jan van Zanen (Den Haag). Gigantische files van Leiden tot Breda dreigen als deze niet onmiddellijk wordt gerenoveerd.

Gebrekkige infrastructuur

De Rotterdamse brug is met dagelijks 250.000 voertuigen de drukste brug van het land. De twee burgemeesters schrijven dat de constructie symbool staat voor de gebrekkige staat van onze infrastructuur. Eind januari meldde Rijkswaterstaat dat de geplande opknapbeurt vier jaar wordt uitgesteld. Een desastreus besluit voor miljoenen automobilisten en de Nederlandse economie, aldus Aboutaleb en Van Zanen. 

Instortingsgevaar

"De kans bestaat dat komend jaar al lagere snelheden nodig zijn en rijstroken op de Van Brienenoordburg afgesloten moeten worden om instortingsgevaar te voorkomen", waarschuwen beiden. "Verkeer zal zijn weg zoeken via andere routes in de regio, wat zal zorgen voor enorme files van Leiden tot aan Breda, meer sluipverkeer en meer onveiligheid. Door het achterstallig onderhoud zijn alternatieve wegen en ov-routes niet in staat om al deze verkeersstromen op te vangen. Nederland loopt vast".

Dringend

Hier komt natuurlijk bovenop dat de brug op zijn zachtst gezegd niet bepaald veilig is voor automobilisten. De twee burgemeesters wijzen er ook nog eens op dat ze er 400.000 inwoners bij krijgen tot 2040. Goede wegen en openbaar vervoer zijn daarvoor dringend noodzakelijk.

Het budget

Toch lijkt het erop dat de voegen van de Van Brienenoordbrug nog eventjes onder sterke spanning moeten blijven staan. Het opknappen van de brug gaat namelijk veel duurder worden dan de eerder begrote 380 tot 600 miljoen euro en dat zit nu eenmaal niet in het budget van de Rijkswaterstaat. Dat wordt nog een paar jaartjes 'fingers crossed' als men over de brug rijdt.